
Taro kořen je široce používanou kořenovou plodinou v Japonsku. Používá se jak do sladkých dezertů, tak i na klasické vaření do slaných jídel. Jedním z oblíbených způsobů přípravy je právě dušený taro kořen.
V Japonsku se říká taru satoimo a často se vaří ve stylu nimono (vařené nebo dušené). Satoimo no nimono (dušené taro) je velmi jednoduché japonské jídlo. Podává se jako příloha nebo se přidává do polévek a jiných dušených jídel.
Použijeme taro menší odrůdy, tvarem připomíná pěst a má chlupatou hnědou kůži. Po oloupání má pevnou a krémově bílou dužinu, která může být trochu kluzká. Taro má pouvaření texturu podobnou bramboře s lehkou oříškovou chutí.
Taro kořen má vysoký obsah vlákniny a oproti běžným bramborám obsahuje méně kalorií. Je také bohatý na kyselinu hyaluronovou, která je nezbytná pro produkci kolagenu a regeneraci buněk.
Při manipulaci se syrovým tarem doporučuji používat kuchyňské rukavice, protože obsahuje látku, která může dráždit pokožku a ruce po ní svědí. Tato dráždící látka po uvaření zmizí.
Dashi prášek místo vývaru
Nemusíte vývar dlouho předem připravovat. Japonci na to používají instatní dochucovadla s kterým můžeme nahradit vývar a také vytváří tu jedinečnou japonskou vůni polévek. Na výběr jsou hned dva druhy dashi prášku na vývar. Shimaya Dashi no moto je instatní prášek na rybí vývar, který se vyrábí z ryby Bonito. Pro vegetariány je tu Kombu dashi, což je extrakt z mořské řasy kombu a tedy neobsahuje žádnou rybu. Použíjeme zhruba 1 polévkovou lžíci dashi prášku na 600 ml.


Restované cuketové hranolky na asijský způsob
Krásně jednoduchý recept na salát, překdrm…

Dušené taro podle japonského receptu Satoimo no Nimono
Taro kořen je široce používanou kořenovou…

Recept na nejlepší korejské nudle japchae
Dnes si představíme recept na autentické…
Ingredience
- 800 g taro (zhruba 5-6 menších taro)
- špetka soli
- 1 polévková lžíce kuchyňského oleje
- 1 polévková lžíce japonského dashi prášku
- 1 1/2 polévková lžíce sake
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 1/2 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
- 1/2 polévkové lžíce mirinu
Postup přípravy
- Opláchneme taro pod vodou a přitom zároveň odstraníme z povrchu kůže chlupaté vlasy, abychom mohli pak lépe kůži oloupat. Můžeme si pomoci třeba houbičkou nebo kartáčem na zeleninu.
- Kuchyňským nožem odřízneme oba konce s tvrdou částí.

- Oloupeme taro pomocí klasické škrabky na brambory, pokud je kůže příliš tlustá můžeme použít také nůž. Po oloupání je taro bílé. Při loupání začne být kořen slizký a může klouzat, proto buďte opatrní abyste se neřízli.

- Umyté a oloupané taro nakrájíme na poloviny a větší na čtvrtky.

- Taro umístíme do mísy, posypeme špetkou soli a pomocí rukou sůl promícháme a natřeme na taro. Poté taro opláchneme pod studenou vodou.

- Umístíme taro do středního hrnce a zalijeme studenou vodu, tak aby voda překrývala taro. Přivedeme vodu k varu a poté vařímme na mírnějším ohni 5 minut dokud špejlí jednoduše nepropíchneme taro. Tento krok krátkého povaření pomůže odstarnit lehce „hořko-zeminatou“ chuť a škrob z povrchu z taro kořene, dále také napomáhá pozdějšímu absorbování chutí při dušení v omáčce.

- Taro vycedíme a propláchneme pod vodou.

- Hrnec trochu očistíme od lepkavého vývaru. Čistý hrnec zahřejeme a přidáme olej, přidáme taro a chvíli velmi opatrně promícháme, aby se taro obalilo olejem.
- Přidáme 600 ml vody a 1 lžíci japonského dashi prášku na vývar, cukr a sake.
- Přivedeme k varu a poté s napůl přikrytou pokličkou povaříme 5 minut.
- Poté přidáme obě sójové omáčky, opět napůl přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 20 minut. Pokud by se voda příliš vyvařovala přiměřeně přidáme ještě trochu vody.

- Nakonec přikápneme trochu mirinu, který dodá pokrmu ještě trochu nasladlé chuti a obalí ho lesklým filmem. Teď už můžeme vypnout oheň a podávat. Dobrou chuť!
