
Dnes si představíme recept na autentické korejské nudle japchae nebo také chapchae. Tento pokrm se připravuje z korejských skleněných nudlí z batátových brambor (korejsky: dangmyeon, anglicky: sweet potato glass noodle). Je to jedno z nejoblíbenějších a nejběžnějších korejských jídel vůbec, korejci je jedí na každodenní bázi. Dostanete jej často v restauraci v malé misce jako salátovou přílohu, tomuto druhu jídel v malé mističce se říká banchan. Banchan se v korejských restauraci podává ke každému jídlu, které si objednáte.
Japchae je vlastně v překladu doslova míchaná zelenina. První známky tohoto jídla pochází z 17. století, původně obsahovalo právě jen zeleninu bez nudlí. V dnešní době je však hlavní přísadou skleněné nudle, mix zeleniny a dobře kořeněného masa (doporučuji také bezmasou variantu pro vegetariány, kde místo masa můžete použít proužky tofu nebo seitanu). Japchae se obvykle podává jako příloha v malé mističce (v korejských restauracích), ale doma si ho můžeme uvařit jako hlavní chod.
Zelenina a maso se připravuje a vaří zvlášť, aby měla každá substance vlastní chutě. V tomto tradičním receptu použijeme proužky vepřového masa (nebo hovězího) a různé druhy zeleniny, mezi typické druhy zeleniny patří: mrkev, špenát, cibule, houby shitake, jidášovo ucho, okurka, sladká paprika, pažitka, zelí. Samozřejmě, můžete použít i jinou zeleninu, kterou zrovna budete mít po ruce.
Abychom dosáhli autentičnosti tohoto jídla, velmi záleží na dochucování, a to zejména na správnou rovnováhu mezi sójovou omáčkou a cukrem.
Varianta s jidášovým uchem
Ingredience
- 200 g suchých korejských skleněných nudlí (당면 Dangmyeon)
- 1 cibule, nakrájené na proužky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 15 g sušené jidášovo ucho
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- černý pepř
- sůl
Omáčka pro Japchae
- 3 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce rýžového vína nebo mirinu
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 čajová lžíce sezamových semínek
- 2 polévkové lžíce vody nebo vývaru
Postup přípravy
- Namočte si jidášové ucho dle instrukcí na obale, většinou to bývá 15-20 minut. Připravte také, dle instrukcí na obale, korejské skleněné nudle. Nudle by měly po uvaření trochu nabobtnat a zprůhlednit.


2. Poté umyjte a nakrájejte cibuli, papriku na tenké proužky.
3. Jidášovo ucho by po namočení mělo změknout. Pořádně je umyjte, na šťopce u kořene bývá často písek. Proto šťopky odkrájejte.

4. Připravte omáčku na korejské skleněné nudle smícháním všech ingrediencí v misce, nechte stranou pro později.
5. Rozehřejte v pánvi na středně vysokém ohni kuchyňský olej a orestujte nakrájenou zeleninu s jidášovým uchem po dobu 2 minuty.

6. Okořeňte špetkou soli a pepře.
7. Přidejte skleněné nudle na pánev. Nudle a zeleninu promíchejte a spolu osmažte 2 minuty.

8. Přidejte předem připravenou omáčku na pánev a smažte dokud se omáčka plně neabsorbuje. Ochutnejte a podle chuti dochuťte.

