Rýchlý recept na tofu se špenátem s ústřicovou omáčkou

Tofu se špenátem

Pokud máte chuť na chutné a zdravé pokrmy, které vám dodají energii a potěší vaše chuťové buňky, máme pro vás skvělý recept. Dnes se podělíme o způsob přípravy tofu se špenátem. V tomto receptu jsem použila malabarský popínavý špenát, kterým je jedním z časté asijské zeleniny a kterou najdete běžně i v pražské sapě. Ale pokud ji shánět nechcete, úplně stejně můžete použít klasický čerstvý špenát.

Je to skvělá volba pro vegetariány a vegany, a zároveň si ho můžete doplnit podle svých preferencí třeba přidáním žapionů, sladké papriky atd.

Něco málo o malabarským popínavým špenátu

Malabarský popínavý špenát, známý také jako basella alba, je rostlina pocházející z tropických oblastí Asie a Afriky. Je méně známá jednoletá popínavá zelenina dorůstající až 2-3 metrů. Tato listová zelenina se stala oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních. Pěstuje se především pro mladé listy a výhonky.

Malabarský popínavý špenát se vyznačuje jemnými listy a chutí, která se podobá tradičnímu špenátu. Jeho listy jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což z něj činí skvělou volbu pro zdravou stravu. Můžete ho použít jako hlavní složku v salátech, do omáček, nebo jako doplněk k dalším pokrmům.

Recept na tofu s malabarským popínavým špenátem

Ingredience:

  • 400 g tofu
  • 300 g malabarského popínavého špenátu
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • olej na vaření
  • 1 polévková lžíce ústřicové omáčky (klasická nebo veganská verze)
  • 1/2 čajová lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu

Postup:

  1. Tofu nakrájíme na kostky a lehce osušíme ubrouskem. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme tofu z obou stran dozlatova. Přendáme tofu z pánve a odložíme ho stranou.
  1. Do téže pánve přidáme nasekaný zázvor a česnek. Smažíme je na mírném ohni asi minutu, než začnou vydávat vůni.
  1. Přidáme špenát a promícháme. Pokračujeme dokud špenát nezměkne. Nyní přidáme ústřicovou omáčku a dochutíme solí a pepřem a trochou cukru podle vašich preferencí. Rozmícháme škrob ve 2 lžičkách studené vody a zahustíme omáčku.
  1. Vrátíme osmažené tofu zpět do pánve se špenátem a promícháme.
  1. Podáváme teplé s rýží.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře