Tento web jsem začala psát během první vlny koronaviru v ČR, tedy v dubnu 2020. Jako milovník asijského jídla jsem chtěla využít času a vytvořit web, kde budu sdílet ozkoušené recepty ze všech koutů Asie, zejména pak z čínské, japonské, korejské a vietnamské kuchyně.
Asijská kuchyně je ohromně pestrá a myslím si, že nápady na nové recepty budou nekonečné. V Asii se vaří z velké plejády surovin, které jsou pro některé Evropany úplnou novinkou. Dobrá zpráva je, že se asijské potraviny postupně dostávají do běžné nabídky některých supermarketů i u nás v ČR, a mnoho dalších surovin je možno zakoupit online na eshopech. Proto doufám, že můj web s recepty pomůže těm, kteří chtějí s asijskými potravinami vařit. Není to vůbec těžké a někdy jsou dokonce jednodušší a rychlejší než špagety s omáčkou.
Asijské recepty jsou vhodné i pro vegetariány, vegany, paleo a příznivce jiných diet. Dobře lze z nich připravit i bezlepková jídla. Možná si někteří návštěvníci všimli, že recepty na tomto webu jsou často bezmasé a nebo s mořskými plody. To je dané mým jídelníčkem, snažím se stravovat zdravě, omezovat konzumaci klasického masa jako je hovězí (to zejména kvůli ohromnému znečištění, které způsobují), vepřové, kuřecí nebo kachní a pokud tedy už nějaké maso konzumuji, tak jím ryby nebo mořské plody. Myslím, že tomuto typu diety se říká snad pescetarián. Pro další doplnění bílkovin jím hodně luštěnin, oříšků, semínek, tofu, tempeh a jiné sójové výrobků.
V kategorii suroviny představím v krátkosti některé často používané asijské suroviny a dochucovadla.

Doporučené články
Tady v tomto článku jsou hezky popsány důvody proč jsem změnila svůj jídelníček, tak abych omezila konzumaci masa.
Proč se stát veganem

Z vlastní zkušenosti vím, že sestavit vyvážený jídelníček s minimem masa je pro laika jako jsem já extrémně složité. Naštěstí mám kamaráda Jakuba Školoudíka, který je výživový poradce. Vše mi na začátku popsal a řekl, které živiny a vitamíny by mi mohly chybět v mém pescetariánském jídelníčku a co bych měla jíst, abych měla všeho dostatek.
Proč je vhodné využít výživového poradce

Mimo to, že se snažím o vyvážený jídelníček, tak i denně doplňuji omega-3 mastné kyseliny, protože přímou stravou z ryb není dostačující. Používám rybí oleje od značky Zinzino, mají i veganskou verzi omega-3 olejů. Dále doplňuji B12 a v zimních měsících další dávku vitamínu D.
Proč mít správný poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin
