Dnes představíme lehce pikantní jednoduchý recept na lilek v pánvi. Výborně se hodí k jasmínové rýži. Rychlá a zdravá vegetariánská čína.
V čínských restauracích najdete tento pokrm z lilku pod jménem Yu Xiang Qie Zi (鱼香茄子)což bychom mohli přeložit jako „lilek s chutí voňavých ryb“. Samotný recept však nemá nic společného s rybami a neobsahuje ryby ani jiné mořské plody. Název vznikl z toho, že pokrm je mírně pikantní a tedy připomíná svým způsobem jeden druh rybího pokrmu.
Věděli jste, že v Asii je vypadá lilek jinak než u nás? Pokud chcete dosáhnout absolutní autentičnosti, můžete si v Sapě koupit asijský lilek, ten je také fialový, ale je hubenenější a protáhlý podobně jako okurka, chuťově je máslovitější než ten evropský. Můžete použít oba druhy, výsledkem je vždy velmi chutný pokrm. Já už jsem si zvykla na český lilek a na tento recept používám lilek ze supermarketu.
Ingredience (1 porce)
- 2 lilky (nejlépe štíhlé lilky)
- olej
- sůl
- kousek zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1-3 chili papričky (sušená nebo čerstvá dle toho kolik zvládnete)
Na omáčku
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky nebo tamari omáčky
- 1 čajová lžíce balsamico octa (nebo čínský černý ocet)
- 2 čajové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce škrobu na zahuštění
- 1 jarní cibulka
Pro zdobení
- rozdrcené oříšky, sezamová semínka
Příloha
- vařená jasmínová rýže
Postup přípravy
- Umyjeme lilky a nakrájíme na dlouhé štíhlé špalíčky. Poté je odložte do velké mísy a přidejte 1 čajovou lžíci soli, zamíchejte a nechte po dobu 10 minut. Z lilku se vypustí přebytečná voda a zmírní lehce štiplavou chuť lilku.
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme lilek a retujeme až lilek změkne a trochu nahnědne. Poté lilek odložíme do misky.
- Na drobno nakrájíme zázvor, česnek a chili papričku a dáme do pánve orestovat na mírném ohni s olejem na cca minutu, tak aby česnek nezhnědl a přesto vypustil vůni.
- Poté přidáme sezamový olej, sójovou omáčku, balsamico ocet a cukr, vše zamícháme.
- Přidáme lilek zpět do pánve a celé povaříme aby lilek chytl omáčku. Pokud omáčka ještě nezhoustla můžeme dohustit trochou škrobu rozpuštěného ve studené vodě.
- Přidáme nakrájenou jarní cibulku a ještě minutku v pánvi vše restujeme.
- Podáváme nejlépe k jasmínové rýži. Dobrou chuť!