Jak připravit sushi krok za krokem – s obrázky i videem

Domácí příprava sushi maki
Domácí příprava sushi maki

Sushi si můžete připravit přímo v pohodlí své kuchyně! I když se to na první pohled může zdát obtížné, je to opravdu jednoduché a zvládne to i ten, kdo to nikdy nedělal. Ať už jste začátečník nebo pokročilý kuchař, zde je jednoduchý průvodce, jak si připravit sushi krok za krokem – a k tomu ještě video, které vám pomůže vytvořit krásné rolky a okouzlit tím své blízké!

Co budete potřebovat na přípravu sushi:

  • Rýži: Japonskou rýži, která je speciálně určena pro sushi.
  • Rýžový ocet: K dochucení rýže.
  • Nori řasy: Tenké mořské řasy, do kterých budete své sushi zabalovat.
  • Různé náplně: Jako například losos, tuňák, avokádo, okurka, surimi nebo další oblíbené suroviny.
  • Sójovou omáčku: Sojová omáčka určená speciálně pro sushi mívá jemnější chuť a bývá méně slaná než běžná sojovka.
  • Nakládaný zázvor
  • Wasabi
  • Rolovací podložka na sushi: Pro zavinování sushi rolek.
  • Ostrý nůž: Pro krájení sushi rolek.
  • Miska na vodou: Na opláchnutí rukou při pracování s rýží.

Suroviny a nástroje si můžete koupit v obchodech specializujících se na asijské suroviny. Můžu doporučit e-shop Sambalshop.cz. Od nich jsem si koupila Set na přípravu sushi Silver, který obsahoval v podstatě všechny základní suroviny a nástroje. Jen jsem dokoupila čerstvého lososa a okurku.

V boxu jsem našla i checklist na suroviny a popisek pro postup přípravy. Obsah boxu vidíte dole na obrázku.

Co všechno se může dát do sushi?

Jak se říká, kreativitě se meze nekladou. Kromě tradičních surovin, jako je losos, tuňák, avokádo nebo okurka, můžete experimentovat s různými ingrediencemi, které odpovídají vašemu vkusu. To je pravě výhoda domácí přípravy sushi, že si můžete připravit sushi přesně podle své chuti!

  • Různé druhy ryb: Sled, makrela, úhoř, nebo dokonce vegetariánské alternativy jako marinované tofu.
  • Zelenina: Mrkev, paprika, ředkvičky, nebo různé druhy listové zeleniny, které dodají svěžest a texturu.
  • Exotické přísady: Mango, ananas, nebo kaviár pro zvýraznění chuti.
  • Omáčky: Sriracha, majonéza, wasabi, mangový dip, nebo jiné omáčky, kterými se potřou suroviny a zabalí se do sushi.

A dole už je konkrétní recept na 30 ks maki sushi s lososem a okurkou.

Ingredience (cca na 30 ks maki):

Na rýži

  • 250g Sushi rýže
  • 3 lžíce rýžového octa

Na balení

  • 3-5 plátků Nori řasy
  • porce čerstvého lososa
  • 1 okurka
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek

Na dochucení

  • sójová omáčka
  • wasabi
  • nakládaný zázvor

Postup přípravy sushi:

Příprava sushi rýže:

  • Rýži třikrát důkladně propláchneme ve studené vodě. Necháme okapat a přidáme vodu v poměru 1 porce rýže ku 1,5 porce vody.
  • Já používám rýžovar Tefal a nastavuji na program vaření rýže, který automaticky kontroluje dovaření rýže. Po dokončení rýži přendáme do hluboké mísy a necháme 10 minut odpočinout a trochu vychladnout.
  • Poté ještě do vlažné rýže (nečekejte až úplně do studena, pak se špatně míchá) přimícháme 3 polévkové lžíce rýžového octa.
  • Mícháme lehce a snažíme se, aby se zrníčka rýže nerozmačkala. Je to spíše takový pohyb převalování rýže ze zdola nahoru a ze strany na stranu.

Příprava surovin:

  • Nakrájíme suroviny, které budeme balit na proužky.
  • Na stůl přichystáme misku s čistou studenou vodou
  • Do další misky rozředíme 3 lžíce rýžového octa s 1 šálkem studené vody pro namáčení ruky při rolování sushi. Voda s octem zajistí, že se rýže nebude lepit na ruce.

Rolování a servírování:

Videonávod

  • Položíme nori řasu na bambusovou podložku lesklou stranu dolů.
  • Ruce namočíme do octové vody. Opakujte, kdykoliv pocítíte při rolování, že se vám rýže lepí na ruce.
  • Rovnoměrně rozprostřeme rýži po ploše nori řasy. Nejlepší je opravdu pokrýt celou plochu od levého kraje po pravý, jen na horní části necháme 1 cm bez rýže.
  • Rýži po rozprostření můžeme velmi leche prstama přitlačit, čímž dosáhneme větší rovnoměrnosti.
  • Doprostřed položíme vodorovně lososa a okurku.
  • Prst namočíme do vody a potřeme horní hranu nori řasy, kterou jsme nechali volnou.
  • Poté pomocí bambusové podložky začneme zespoda svinovat sushi rolku. Lehce přitlačíme, aby vše drželo pohromadě.
  • Necháme svinutou rolku na 10 minut odpočnout.
  • Ostrý nůž namočíme před krájením do octové vody, díky tomu se nebude rýže lepit na nůž a hrany budou ostré. Ukrojíme trochu od konce, který je střapatý, poté krájíme na kousky o tloušce 2 cm.

Podávání

  • Podáváme se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.

Jak udělat obráceně sushi?

Obrácené sushi, známé také jako „inside-out“ sushi, má rýži na vnější straně a náplň uvnitř. Pro jeho přípravu postupujte takto:

  1. Obalíme bambusovou rolovací podložku plastovou fólií.
  2. Položíme nori řasu na podložku s fólií a rovnoměrně rozetřeme rýži po celé ploše nori řasy. Necháme opět na horním okraji volný proužek.
  3. Nyní můžeme posypat rýži sezamovými semínky.
  4. Otočíme nori řasu s rýží, takže rýže je teď na spodní straně.
  5. Přidáme své suroviny na střed nori řasy. Pomocí zavinováním podložky vytvoříme z sushi rolku.
  6. Při rolování jemně stlačujeme, aby vše drželo pohromadě.
  7. Nakrájíme sushi na kousky a podáváme.

Obrácené sushi může být trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to!

Obrácené sushi a maki sushi

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře