Krevety s brokolicí? Někdo by se nad touto kombinací podivil. Ačkoliv brokolice a krevety nepatří mezi časté a oblíbené suroviny, jsou velmi zdravé a chutné. Proto bychom se neměli bát toho, že jsou divného tvaru a mají nožičky a ocásky.
Příprava krevet není nic složitého a i kdyby ano, ten výsledný gastronomický prožitek za to bude stát! Stačí si osvojit pár triků a příště vám to půjde od ruky. Důvody, proč jíst krevety, si můžete přečíst v tomto mém článku Proč jíst krevety a jak je připravovat v kuchyni.
Brokolice patří mezi jedny z nejzdravějších zelenin, obsahuje esenciální aminokyseliny, množství vitamínů (C, E, B1–B6, provitamín A a D), železo, vápník, hořčík, draslík, zinek. Kozumací brokolice posilujeme kosti a zuby, podporujeme správnou krvetvorbu, zabraňujeme stárnutí buněk a snižujeme riziko tvorby rakoviny.
Stir fry je jedna z nejjednodušších technik přípravy jídla. Takto můžete připravit skoro vše, nejlepší je na tom, že to můžete i různě kombinovat.
Připravte si bokem současně svou oblíbenou přílohu, třeba jasmínovou rýži nebo vaječné nudle, a za 20 minut máte jídlo na stole.
Ingredience (2 porce)
- cca 300 g čerstvých krevet (loupané/neoloupané, syrové/vařené podle dostupnosti)
- 1/2 brokolice
- 1 lžíce rostlinného oleje
NA OMÁČKU
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička pálivé chilli omáčky
Na posypání
- 1/2 stonku jarní cibulky
- hrst pražených arašídů
Doporučená příloha
- jasmínová rýže
- vaječné nudle
Postup přípravy
- Připravte si přílohu tak, jak jste zvyklí.
- Krevety opláchněte, oloupejte a odstraňte z nich střívko ze hřbetu. (Postup s obrázky jak oloupat krevety a jak odstranit střívko) *Hlavičku a krunýř můžete schovat pro vaření vývaru.
- Opláchněte brokolici a nakrájejte na středně velké růžičky (tak akorát velké, aby se vešly do pusy :D). Stonek, který chutná podobně jako kedlubna můžete nakrájet, přidat také nebo nechat si na jiný recept.
- Nakrájejte zázvor na proužky, jarní cibulku a česnek na drobno (nebo použijte česnekovač).
- Na pánvi ohřejte olej a přidejte krevety, restujte za občasného obrácení 2 minuty.
- Až krevety chytí růžovou barvu přidejte brokolici a za stálého míchání restujte 3 minuty dokud brokolice nezměkne.
- Během restování si připravte v misce omáčku smícháním 2 polévkových lžic sójové omáčky, 2 polévkových lžic ústřicové omáčky, 1 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévkové lžíce cukru, 1 polévkové lžíce sezamového oleje, 1 čajové lžičky kukuřičného škrobu, 1 čajové lžičky pálivé chilli omáčky a nakrájeného zázvoru s česnekem.
- Přidejte omáčku do pánve a restujte za stálého míchání další 2 minuty. Omáčka by se měla díky škrobu zahustit.
- Podávejte posypané arašídy a jarní cibulkou.