Recept na rychlé krevety s brokolicí za 20 minut

Recept krevety s brokolicí

Krevety s brokolicí? Někdo by se nad touto kombinací podivil. Ačkoliv brokolice a krevety nepatří mezi časté a oblíbené suroviny, jsou velmi zdravé a chutné. Proto bychom se neměli bát toho, že jsou divného tvaru a mají nožičky a ocásky.

Příprava krevet není nic složitého a i kdyby ano, ten výsledný gastronomický prožitek za to bude stát! Stačí si osvojit pár triků a příště vám to půjde od ruky. Důvody, proč jíst krevety, si můžete přečíst v tomto mém článku Proč jíst krevety a jak je připravovat v kuchyni.

Brokolice patří mezi jedny z nejzdravějších zelenin, obsahuje esenciální aminokyseliny, množství vitamínů (C, E, B1–B6, provitamín A a D), železo, vápník, hořčík, draslík, zinek. Kozumací brokolice posilujeme kosti a zuby, podporujeme správnou krvetvorbu, zabraňujeme stárnutí buněk a snižujeme riziko tvorby rakoviny.

Stir fry je jedna z nejjednodušších technik přípravy jídla. Takto můžete připravit skoro vše, nejlepší je na tom, že to můžete i různě kombinovat.

Připravte si bokem současně svou oblíbenou přílohu, třeba jasmínovou rýži nebo vaječné nudle, a za 20 minut máte jídlo na stole.

Ingredience (2 porce)

  • cca 300 g čerstvých krevet (loupané/neoloupané, syrové/vařené podle dostupnosti)
  • 1/2 brokolice
  • 1 lžíce rostlinného oleje

NA OMÁČKU

  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička pálivé chilli omáčky

Na posypání

  • 1/2 stonku jarní cibulky
  • hrst pražených arašídů

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže
  • vaječné nudle

Postup přípravy

  1. Připravte si přílohu tak, jak jste zvyklí.
  2. Krevety opláchněte, oloupejte a odstraňte z nich střívko ze hřbetu. (Postup s obrázky jak oloupat krevety a jak odstranit střívko) *Hlavičku a krunýř můžete schovat pro vaření vývaru.
  1. Opláchněte brokolici a nakrájejte na středně velké růžičky (tak akorát velké, aby se vešly do pusy :D). Stonek, který chutná podobně jako kedlubna můžete nakrájet, přidat také nebo nechat si na jiný recept.
  1. Nakrájejte zázvor na proužky, jarní cibulku a česnek na drobno (nebo použijte česnekovač).
  1. Na pánvi ohřejte olej a přidejte krevety, restujte za občasného obrácení 2 minuty.
  1. Až krevety chytí růžovou barvu přidejte brokolici a za stálého míchání restujte 3 minuty dokud brokolice nezměkne.
  1. Během restování si připravte v misce omáčku smícháním 2 polévkových lžic sójové omáčky, 2 polévkových lžic ústřicové omáčky, 1 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévkové lžíce cukru, 1 polévkové lžíce sezamového oleje, 1 čajové lžičky kukuřičného škrobu, 1 čajové lžičky pálivé chilli omáčky a nakrájeného zázvoru s česnekem.
  1. Přidejte omáčku do pánve a restujte za stálého míchání další 2 minuty. Omáčka by se měla díky škrobu zahustit.
  2. Podávejte posypané arašídy a jarní cibulkou.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře