Houba shiitake: poklad asijské kuchyně a její využití

Sušené houby shiitake
Sušené houby shiitake

Shiitake neboli houževnatec jedlý je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších hub v asijské kuchyni. Tato vynikající houba je jednou z mých nejoblíbenějších. Pochází z Číny, Japonska a Koreje.

Vyznačuje se nejen svou bohatou a intenzivní chutí. Shiitake má vynikající chuť, která je plná a sytá. Je známá svou silnou houbovou a dřevitou příchutí, která přidává do pokrmů jedinečný charakter. Jsou velmi masité a proto hrají v pokrmech hlavní roli.

Kromě své vynikající chuti je shiitake také ceněná pro své zdravotní přínosy. Obsahuje vitamíny, minerály a fytonutrienty, které mohou posílit imunitní systém a přispět k celkovému zdraví. Shiitake také obsahuje polysacharidy, které mají protizánětlivé, antioxidantové a protirakovinné účinky.

Tato houba může pomoci snižovat hladinu cholesterolu, podporovat zdraví srdce a regulovat hladinu cukru v krvi. Shiitake jsou také nízkokalorické a obsahují malé množství tuku, což z nich dělá zdravou volbu pro dietáře.

Všestrannost shiitake v kuchyni

Shiitake se používá v různých formách a může být zařazena do mnoha pokrmů. Bez ohledu na to, zda se jedná o čerstvé nebo sušené shiitake, tato houba může zvýšit chuťový zážitek v mnoha jídlech, včetně polévek, omáček, stir-fry pokrmů a rýže.

Čerstvé shiitake lze grilovat, smažit, dusit nebo použít v stir-fry pokrmech pro přidání unikátní textury a bohaté chuti.

Většinou ale narazíme na sušené shiitake.To umožňuje, abyste je měli k dispozici po celý rok. Sušené shiitake se používají při přípravě vývarů, omáček a marinád. Po namočení nabývají na objemu a stávají se skvělým doplňkem do mnoha asijských jídel.

Jak skladovat sušené shiitake, aby vydržely co nejdéle?

Ideální je skladovat sušené shiitake v suché, vzduchotěsné nádobě, jako jsou skleněné nebo plastové dózy s pevným víčkem, na chladném a suchém místě. Většinou ale koupíte shiitake v plastovém sáčku, pokud víte, že jej do půl roku spotřebujete můžete je nechat v pevném plastovém pytlíčku se zipem z Ikey.

Určitě se vyhněte vlhkosti, teplu a přímému slunečnímu záření. Při manipulaci s nimi používejte suché ruce a zajistěte, aby se do skladovací nádoby nedostala žádná voda. Sušené shiitake mají dlouhou trvanlivost, ale pro optimální chuť je doporučeno spotřebovat je do jednoho až dvou let od zakoupení. Před použitím zkontrolujte, zda jsou suché, křehké a bez plísní.

Shiitake v plastovém sáčku na zip a sklenice od kávy
Shiitake houby skladujeme ideálně ve skleněné nádobě, v nouzi poslouží i plastový pytlíček se zipem.

Jak připravit k vaření sušené shiitake?

Před vařením sušených hub shiitake je vhodné je nejprve namočit. Vložte houby do misky a zalijte je teplou vodou. Nechte je namočené dokud nezměknou, u menších a plošších to může být cca 30 min u větších klidně i 2 hodiny.

Po namočení opláchněte houby pod tekoucí vodou a odstraňte případné zbytky nečistot.

Vyčištěné houby můžete použít celé, nebo nakrájet na tenké plátky. Někteří také odstraňují tvrdé stonky, které potřebují délší vaření, ale to záleží na vašem osobním vkusu.

Využití shiitake ve vegetariánských a veganských pokrmech

Shiitake hrají významnou roli ve vegetariánské a veganské stravě díky své bohaté chuti a výživovým vlastnostem. Shiitake se dá dobře kombinovat se seitanem a nebo tofu, vhodně se hodí i skoro ke všem zeleninám od brokolice, pak choi, pekingské zelí, papriku, cuketu až po cukrový hrášek. V asijské kuchyni je zlatá dvojka shiitake s jidášovým uchem. Nebojte se a zkuste si zaexperimentovat s různými kombinacemi chutí!

Zde je několik typických vegetariánských receptů se shiitake:

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře