Korejský recept na salát z lotosového kořene (Yeonkeun Jorim)

Lotosový kořen

Vařený lotosový kořen Yeongeun jorim (연근 조림) je oblíbenou korejskou variantou side dish, tedy salátku na malé mističce, který se podává k hlavnímu chodu. Lotosový kořen má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů a je výbornou součástí do veganských a vegetariánských jídelníčků. Má mírně sladkou chuť a vláknitou, škrobovou a křupavou strukturu.

Vákuovaný lotosový kořen

Lotosový kořen se prodává nejčastěji vákuovaný nebo mražený. Vybírejte kořen, který je pevný bez žádných měkkých míst a prasklin, světle hnědý a bez modřin.

Já osobně upřednostňuji ten čerstvě vakuovaný, protože je lotosový kořen po uvaření křupavější. Pokud si koupíte celý lotosový kořen s několika sekcemi, oddělujte jednotlivé části až před použitím.

V tomto receptu se lotosový kořen povaří s trochou octa, díky této technice se vyvaří část škrobu a odstraní mírná hořkost z lotosového kořene.

Doporučujeme

Ingredience (2 – 4 porce salátové přílohy)

  • 1 díl čerstvého lotosového kořene (cca 500 g)
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
  • 4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce rýžového vína
  • 1,5 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce oleje na vaření
  • 1 polévková lžíce medu nebo jiného sirupu (kukuřičný, javorový)
  • 1/2 polévková lžíce sezamového oleje

Postup přípravy

  1. Odřízneme tvrdé konce kořene lotosu a oloupáme škrabkou na brambory. Opláchneme a nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 0,5 cm.
  1. Přidáme plátky lotosového kořene do středně velkého hrnce s vroucí vodou, tak aby voda překrývala plátky. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu, poté napůl přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
  1. Zceďte. Plátky umístíme na pánev, přidáme 1 šálek vody, sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a olej na vaření. Občasně promíchejte, aby všechny plátky byly obalené šťávou. Vařte odkryté na středně velkém ohni 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří a vznikne omáčka.
  1. Poté přidejte med a sezamový olej a dobře promíchejte. Restujte ještě 3 až 4 minuty.
  1. Podáváme posypané sezamovými semínky. Dobrou chuť!

Korejský recept na salát z lotosového kořene (Yeonkeun Jorim)

Křupavá kolečka lotosového kořenu jsou výborným appetizerem.
Čas přípravy5 minutes
Čas vaření40 minutes
Chod: předkrm, salát
Kuchyně: Asijská, Korejská
Klíčové slovo: lotosový kořen
Porce: 4 porce

Ingredience

  • cca 500 g 1 díl čerstvého lotosového kořene
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
  • 4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce rýžového vína
  • 1,5 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce oleje na vaření
  • 1 polévková lžíce medu nebo jiného sirupu (kukuřičný, javorový)
  • 1/2 polévková lžíce sezamového oleje

Postup přípravy

  • Odřízneme tvrdé konce kořene lotosu a oloupáme škrabkou na brambory. Opláchneme a nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 0,5 cm.
  • Přidáme plátky lotosového kořene do středně velkého hrnce s vroucí vodou, tak aby voda překrývala plátky. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu, poté napůl přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
  • Zceďte. Plátky umístíme na pánev, přidáme 1 šálek vody, sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a olej na vaření. Občasně promíchejte, aby všechny plátky byly obalené šťávou. Vařte odkryté na středně velkém ohni 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří a vznikne omáčka.
  • Poté přidejte med a sezamový olej a dobře promíchejte. Restujte ještě 3 až 4 minuty.
  • Podáváme posypané sezamovými semínky. Dobrou chuť!
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře