Vařený lotosový kořen Yeongeun jorim (연근 조림) je oblíbenou korejskou variantou side dish, tedy salátku na malé mističce, který se podává k hlavnímu chodu. Lotosový kořen má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů a je výbornou součástí do veganských a vegetariánských jídelníčků. Má mírně sladkou chuť a vláknitou, škrobovou a křupavou strukturu.
Lotosový kořen se prodává nejčastěji vákuovaný nebo mražený. Vybírejte kořen, který je pevný bez žádných měkkých míst a prasklin, světle hnědý a bez modřin.
Já osobně upřednostňuji ten čerstvě vakuovaný, protože je lotosový kořen po uvaření křupavější. Pokud si koupíte celý lotosový kořen s několika sekcemi, oddělujte jednotlivé části až před použitím.
V tomto receptu se lotosový kořen povaří s trochou octa, díky této technice se vyvaří část škrobu a odstraní mírná hořkost z lotosového kořene.
Doporučujeme
Ingredience (2 – 4 porce salátové přílohy)
- 1 díl čerstvého lotosového kořene (cca 500 g)
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
- 4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce rýžového vína
- 1,5 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce oleje na vaření
- 1 polévková lžíce medu nebo jiného sirupu (kukuřičný, javorový)
- 1/2 polévková lžíce sezamového oleje
Postup přípravy
- Odřízneme tvrdé konce kořene lotosu a oloupáme škrabkou na brambory. Opláchneme a nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 0,5 cm.
- Přidáme plátky lotosového kořene do středně velkého hrnce s vroucí vodou, tak aby voda překrývala plátky. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu, poté napůl přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
- Zceďte. Plátky umístíme na pánev, přidáme 1 šálek vody, sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a olej na vaření. Občasně promíchejte, aby všechny plátky byly obalené šťávou. Vařte odkryté na středně velkém ohni 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří a vznikne omáčka.
- Poté přidejte med a sezamový olej a dobře promíchejte. Restujte ještě 3 až 4 minuty.
- Podáváme posypané sezamovými semínky. Dobrou chuť!
Korejský recept na salát z lotosového kořene (Yeonkeun Jorim)
Ingredience
- cca 500 g 1 díl čerstvého lotosového kořene
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
- 4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce rýžového vína
- 1,5 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce oleje na vaření
- 1 polévková lžíce medu nebo jiného sirupu (kukuřičný, javorový)
- 1/2 polévková lžíce sezamového oleje
Postup přípravy
- Odřízneme tvrdé konce kořene lotosu a oloupáme škrabkou na brambory. Opláchneme a nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 0,5 cm.
- Přidáme plátky lotosového kořene do středně velkého hrnce s vroucí vodou, tak aby voda překrývala plátky. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu, poté napůl přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
- Zceďte. Plátky umístíme na pánev, přidáme 1 šálek vody, sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a olej na vaření. Občasně promíchejte, aby všechny plátky byly obalené šťávou. Vařte odkryté na středně velkém ohni 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří a vznikne omáčka.
- Poté přidejte med a sezamový olej a dobře promíchejte. Restujte ještě 3 až 4 minuty.
- Podáváme posypané sezamovými semínky. Dobrou chuť!