Proč jíst krevety a jak je připravovat v kuchyni

Krevety v kuchyni
Uvařené krevety

Krevety se nachází jak v mořích, tak i v sladkých vodách. Jsou lahodné a dobrým zdrojem potřebných a cenných látek pro naše tělo. Díky nim je sestavování vyváženého a zdravého jídelníčku mnohem jednodušší.

Proč jíst krevety?

Krevety jsou korýši a existuje několik tisíců druhů a různých velikostí. Kreveta má velkou dlouhou hlavu s tykadlami, válcovité tělo s deseti nohami je zakončené ocáskem. Komerčně jsou zajímavé zejména krevety větší. V Asii jsou oblíbené i malé říční krevety (cca 1 cm dlouhé), které se používají jako dochucovadlo nebo jako základ polévek.

Výživové hodnoty krevet

Krevety jsou nutričně velmi bohaté, jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, selenu, vápníku, vitamínu B12, vitamínu E. Omega-3 mastné kyseliny pozitivně snižují krevní tlak, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence. Selen pomáhá omezovat růst rakovinných buněk.

Krevety jsou vhodné i do fitnes receptů a jídelníčku pro hubnutí, mají velké množství bílkovin (16g na 100g) a jsou nízkokarolické (1% tuků) s nízkým podílem sacharidů.

Na druhou stranu zase mají vysoký obsah cholesterolu a sodíku.

Nutriční hodnoty na 100 g krevet (dušené nebo vařené)

Zdroj: USDA

Energie91 kcal (381 kj)
Tuk 1.29 g
Sacharidy1.16 g
Vláknina 0 g
Cukry0 g
Cholesterol161 mg
Bílkoviny17.37 g
Sodík347 mg
Vápník, Ca69 mg
Selen37,8 µg
Zinek1,24 mg
Vitamin B6 0,185 mg
Vitamin B12 0,85 µg
Vitamin E  1,68 mg

Krevety a jejich využití v kuchyni

Krevety jsou dostupné jak čerstvé, tak mražené. Můžeme si vybírat z oloupaných a neoloupaných, syrových nebo předvařených. Příprava syrových krevet je velmi rychlá, jsou totiž hned uvařené, postačí zhruba 4-6 minutek. Já preferuji syrové krevety v mých receptech, protože se mi zdají více čerstvé. Předvařené a oloupané krevety zase šetří čas a můžeme rovnou použít a krátce tepelně poupravit a dochutit. Způsobů příprav krevet je mnoho, můžete je udělat na pávni, zapéct, smažit obalené v těstíčku, dusit nebo krátce vařit ve vodě, vhodné jsou i na gril. Hodí se jak k těstovinám a salátům, do pomazánek, na špíz, do polévek, do kari, na sushi, do jarních závitků a mnoho jiných.

Mořské krevety jsou často již sami o sobě mírně slané, proto není nutno tolik solit. Můžeme krevety dochutit česnekem, chilli a bylinkami. Výborné jsou krevety na víně nebo s rajčatovou omáčkou. Z krevet si zejména pochutnáváme na tělíčku, které je masité. Krevetu lze ale využít na maximum, z hlavičky a krunýře se dělají výborné polévky, např. výborná thajská polévka Tom Yum.

S krevetami můžeme vykouzlit mnoho chutných pokrmů, inspirovat se můžete asijskými recepty s krevetami na mém blogu v sekci Krevety.

Jak jíst krevety?

Krevety se mohou podávat buď již oloupané nebo neoloupané ještě s krunýřem. Někdy se u oloupaných zanechává kvůli estetičnosti ocásek. Stačí si zapamatovat jedno pravidlo, hlavu, krunýř a ocásek nejíme. Pokud se Vám na talíří naservíruje kreveta oloupaná, ale s ocáskem, stačí tvrdý ocásek odkousnout a nejíst ho. Níže jsem popsala postup jak oloupat uvařenou krevetu nebo syrovou krevetu.

Jak oloupat uvařenou krevetu?

1.  Hlavičku odlomíme nebo odřízneme.

2. Krevety bývají naříznuta na hřbetě a odstřívkovaná, od místa naříznutí oloupeme (směrem dolu k bříšku) krunýř až po ocásek. Pokud není na hřbetu naříznutá, loupeme ze spod bříška, kde je krunýř měkčí směrem nahoru.

3. Tělíčko krevety odkousneme od ocásku a můžeme si pochutnat.

Jak oloupat syrovou krevetu a odstranit střívko?

  1. Krevety opláchneme
  2. Odkrojíme hlavičku
  1. Krevetu nařízneme podél hřbetu pomocí nože nebo nůžkami. Od místa naříznutí krunýř oloupeme dokola kolem těla, mělo by to jít jednoduše, spolu s tím krunýřem se odstraní i nožičky které jsou na bříšku. Na konec zatáhneme za osácek a vytáhneme celý neopničený krunýř.
  1. Odhrneme nařízlý hřbet a odstraníme střívko. Střívko bývá plné a černé, ale je také možné, že je prázdné a tak ho tam neuvidíme a tedy není co odstraňovat. Střívko má tendenci ulpívat na ruce, proto si můžeme pomoct miskou s vodou a prsty s nalepeným střívkem vymýt.

Asijské produkty z krevet

Krevetové chipsy (lupínky)

Malé lupínky chipsů dáte lehce fritovat v oleji a zvětší se na velké bílé chipsy. Krevetové chipsy jsou často podávané v asijských restaurací ke kachně nebo pod salát.

Krevetová pasta

Krevetová pasta je velmi koncentrovaná a silně vonící po krevetách, běžně používaná v mnoha jihovýchodních asijských pokrmech. Konzistencí je buď velmi suchá a pevná (tradiční thajský styl) nebo vlhká a tekutá.

Sušené malé krevetky

Jsou to extrémně malé, neloupané, průsvitné sušené krevety. Mají silnou chuť mořských plodů a doplňují pokrm o chuť umami.

Doporučené recepty s krevetami

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře