Thajské rýžové nudle Pad Thai s krevetami

Pad thai krevety

Oblíbený thajský recept krevety s rýžovými nudlemi Pad Thai si jednoduše uděláte sami doma. Stačí pár surovin a tamarindová omáčka se postará o tu pravou chuť. Krevety můžete nahradit jiným masem nebo tofu pro vegetariány.

Jak si připravit Pad Thai omáčku?

Hlavní přísadou je, jak jsme již zmiňovali, Tamarindová pasta (hustě koncentrovaná omáčka) používaná v jihovýchodní Asii. Vyrábí se z plodů tamarindu a má podobnou texturu jako kečup. Tamarindové plody neboli indické datle mají výraznou a koncetrovanou sladko-kyselou chuť. Jde o jakousi alternativu octa či citronové šťávy. Tamarindová omáčka je skvělou základnou pro chutney, omáčky, marinády.

Tamarindová pasta omáčka

Další tajnou ingrediencí pro dosažení autentické thajské chutě tohoto oblíbeného street food pokrmu je rybí omáčka. Pokud ji ještě nepoužíváte, budete si na ní ze začátku chvíli zvykat, protože velmi silně voní. Ale časem zjistíte, že bez ní to není to pravé asijské.

Ingredience

  • 100 g širokých rýžových nudlí
  • 8 krevet (loupané nebo neloupané dle vlastních preferencí)
  • 1/2 mrkve nakrájeno na proužky
  • 1 jarní cibulka nakrájeno na proužky
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst pražených arašídů
  • 1/4 citronu na podávání
  • špetka soli
  • kuchyňský olej

Pad Thai omáčka:

  • 1 čajová lžíce tamarindového pasty
  • 1 čajová lžíce hnědého cukru
  • 1 čajová lžíce rýžového octa
  • 1 čajová lžíce pálivé omáčky Sriracha
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky

Postup přípravy

  1. Krevety smícháme se strouhaným česnekem a na kolečka nakrájenou chilli papričkou.

2. Připravíme si omáčku v misce smícháním tamarindové pasty, hnědého cukru, rýžového octa, omáčky Sriracha a rybí omáčky. Necháme stranou pro pozdější použití.

3. Vroucí vodou zalijeme ve velké míse rýžové nudle tak, aby voda překrývala všechny nudle. Necháme namáčet 5 minut a pak je scedíme.

4. Rozpálíme na pánvi olej a dáme restovat marinované krevety do zlatova z obou stran.

5. Poté přidáme na tenké proužky nakrájenou mrkev a jarní cibulku. Osolíme a restujeme 2 minutky.

6. Přidáme do pánve sceděné nudle a předem připravenou pad thai omáčku. Vše důkladně smícháme a restujeme ještě 1 minutu.

7. Podáváme posypané arašídy s kouskem citronu.

Recept na thajské rýžové nudle Pad Thai s krevetami

Čas přípravy15 minuty
Čas vaření10 minuty
Total Time25 minuty
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská, Thaijská
Klíčové slovo: krevety, pad thai, Udon nudle
Porce: 1 porce

Ingredience

  • 100 g širokých rýžových nudlí
  • 8 ks krevet loupané nebo neloupané dle vlastních preferencí
  • 1/2 ks mrkve nakrájeno na proužky
  • 1 ks jarní cibulka nakrájeno na proužky
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst pražených arašíd
  • 1/4 ks citronu na podávání
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce kuchyňského oleje

Pad Thai omáčka:

  • 1 čajová lžíce tamarindového pasty
  • 1 čajová lžíce hnědého cukru
  • 1 čajová lžíce rýžového octa
  • 1 čajová pálivé omáčky Sriracha
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky

Postup přípravy

  • Krevety smícháme se strouhaným česnekem a na kolečka nakrájenou chilli papričkou.
  • Připravíme si omáčku v misce smícháním tamarindového pasty, hnědého cukru, rýžového octa, omáčky Sriracha a rybí omáčky. Necháme stranou pro pozdější použití.
  • Vroucí vodou zalijeme ve velké míse rýžové nudle, tak aby voda překrývala všechny nudle. Necháme namáčet 5 minut a pak je scedíme.
  • Rozpálíme na pánvi olej a dáme restovat marinované krevety do zlatova z obou stran.
  • Poté přidáme na tenké proužky nakrájenou mrkev a jarní cibulku. Osolíme a restujeme 2 minutky.
  • Přidáme do pánve sceděné nudle a předem připravenou pad thai omáčku. Vše důkladně smícháme a restujeme ještě 1 minutu.
  • Podáváme posypané arašídy s kouskem citronu.

Související články

guest
Recipe Rating




0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře