
Japonci milují ryby a mořské plody. Připravují tyto pochoutky nejen syrové v sushi, ale mají také mnoho zajímavých vařených receptů. Jedním z nich je pečená (grilovaná) makrela. Stačí filety z makrely posolit a hodit na pánev. Přesně tak jednoduché. Další způsoby japonské přípravy makrely jsou nakládané makrely v octu, v kari omáčce nebo v miso omáčce.
Recept připravujeme z makrely obecné, která je podle mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů kategorizováno jako málo ohrožený druh. Je lepší si koupit chlazenou a ne mraženou makrelu. Pokud neseženeme hotové filety můžeme si vyfiletovat celou makrelu.
Efekt grilované makrely lze velmi dobře udělat i na pánvi.

Kořen Taro neboli kolokázie jedlá v asijské kuchyni
Kořen Taro je znám také pod…

Rychlý recept na kung pao tofu
Pro milovníky tofu přináším další recept,…

Co je to smradlavé tofu, jak chutná a proč smrdí?
Před cestou do Hongkongu, Taiwanu nebo…
Ingredience (2 porce)
- 4 filety z makrely (můžete filety připravit z celé makrely)
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Oškrábeme šupiny a omyjeme filety.
- Usušíme filety kuchyňským ubrouskem.

- Z obou stran posolíme filety a necháme působit 10 minut.

- Působením soli se na povrchu filet objeví vodní kapky. Opět filety osušíme kuchyňským ubrouskem.

- Rozpálíme pánev s 1 lžící oleje.
- Položíme filety stranou kůže dolů na pánev. Smažíme filety na mírném ohni z každé strany zhruba 4 minuty do zlatova.

