Recept na japonské smažené udon nudle s krevetami

Udon nudle s krevetami

Udon (饂 飩, obvykle psaný jako う ど ん) je druh tlustých nudlí z pšeničné mouky, která se často používá v japonské kuchyni. Nejčastěji se podávají buď restované nebo v polévce, ale také jako salád za studena.

Jako původ udon nudlí se nejčastěji uvádí, že pravděpodobně pocházela z Číny a byla představena Japonsku během dynastie Tang (618–907 CE). V Číně se inspirovali druhem nudlových knedlíků, proto v některých částech Japonska se udon stále dělá do tvarů čtverce, nikoli na dlouhé prameny, které se začátkem čtrnáctého století staly standardem. Udon byla po dlouhá staletí spíše domácím pokrmem, plošně se začalo prodávat v pouličních stáncích v sedmnáctém století. Dnes se udon konzumuje v celém Japonsku, ale zejména na jihu, od Osaky po Kyushu.

Ingredience

  • 10 krevet (já použila maržené neloupané krevety ze Sapy)
  • 2 balení udon nudlí (každé má 200 g)
  • 1/2 svazku čínské zeleniny pak choi (nebo jakékoliv jiný druh čínské listové zeleniny)
  • 2 stroužky česneku
  • pár plátků zázvoru
  • sójová omáčka
  • omáčka Doubanjiang (čínská středně pálivá chilli omáčka)
  • sezamový olej
  • cukr
  • Na dozdobení: jarní cibulka nebo koriandr, oříšky

1. Rozmrazíme mražené krevety ve studené vodě (cca 10 min). Nakrojíme podél hřbetu k osácku (v Sapě prodávají většinou mražené krevety již nakrojené).

2. Odstřihneme konce pak choi které bývají velmi špinavé, proplachujeme a namáčíme jej několikrát v nádobě s vodou dokud nebude dno nádoby bez písku a nečistot. Pak choi můžeme rostříhat nebo nasekat na kratší části po 5 cm aby se nám to lépe pak jedlo (třeba i s hůlkami).

3. Připravíme si česnek a nakrájíme na drobné kostky, zázvor nakrájíme na tenké proužky.

4. Udon nudle jsou již předvařené, dáme je ale ještě do vody a povaříme 1 minutu, cihlička udon nudlí se rychle v horké vodě rozpustí, jakmile budou všchny nudle od sebe můžeme je vytáhnout a dáme bokem.

5. Ve vodě povaříme na 2 minuty pak choi, poté je vycedíme a dáme bokem.

6. Na rozpálenou pánev přidáme trochu oleje a osmažíme nejdříve česnek a proužky zázvoru a pak k nim přidáme i krevety, které osmažíme z obou stran. Krevety krásně změní barvu do červena.

7. Pak pánev s krevetami zalijeme sójovkou, 1 polévkovou lžíci  omáčky Doubanjiang a  2 polévkové lžíce cukru a trochu vody. Vše promícháme a povaříme cca 1 minutu.

8. Smícháme do pánve udon nudle a pak choi, celé ještě trochu osmažíme, aby nudle chytli všechnu omáčku. Přidáme ještě trochu sezamového oleje.

9. Nudle a krevety hezky naaranžujeme, můžeme posypak oříškami a navrh ještě dozdobit koriandrem nebo cibulkou.

Smažené udon nudle s krevetami

Čas přípravy15 minutes
Čas vaření20 minutes
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská, japonská
Klíčové slovo: krevety, Udon nudle
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 10 krevet v tomto receptu jsem použila maržené neloupané krevety
  • 2 balení udon nudlí každé má zhruba 200 g
  • 1/2 svazku čínské zeleniny pak choi nebo jakýkoliv jiný druh čínské listové zeleniny
  • 2 stroužky česneku
  • pár plátků zázvoru
  • 1 polévková lžíce sezamový olej
  • 2 polévkové lžíce sójová omáčka
  • 1 polévková lžíce omáčka Doubanjiang čínská středně pálivá chilli omáčka
  • 1 čajová lžíce cukr

Na posypání

  • jarní cibulka nebo koriandr, oříšky

Postup přípravy

  • Rozmrazíme mražené krevety ve studené vodě (cca 10 min). Nakrojíme trochu podél hřbetu k osácku (v Sapě prodávají většinou mražené krevety již nakrojené).
  • Odstřihneme konce pak choi které bývají velmi špinavé, proplachujeme a namáčíme jej několikrát v nádobě s vodou dokud nebude dno nádoby bez písku a nečistot. Pak choi můžeme rostříhat nebo nasekat na kratší části po 5 cm aby se nám to lépe pak jedlo (třeba i s hůlkami).
  • Připravíme si česnek a nakrájíme na drobné kostky, zázvor nakrájíme na tenké proužky.
  • Udon nudle jsou již předvařené, dáme je ale ještě do vody a povaříme 1 minutu, cihlička udon nudlí se rychle v horké vodě rozpustí, jakmile budou všchny nudle od sebe můžeme je vytáhnout a dáme bokem.
  • Ve vodě povaříme na 2 minuty pak choi, poté je vycedíme a dáme bokem.
  • Na rozpálenou pánev přidáme trochu oleje a osmažíme nejdříve česnek a proužky zázvoru a pak k nim přidáme i krevety, které osmažíme z obou stran. Krevety krásně změní barvu do červena.
  • Pak pánev s krevetami zalijeme sójovkou, 1 polévkovou lžíci  omáčky Doubanjiang a  2 polévkové lžíce cukru a trochu vody. Vše promícháme a povaříme cca 1 minutu.
  • Smícháme do pánve udon nudle a pak choi, celé ještě trochu osmažíme, aby nudle chytli všechnu omáčku.
  • Nudle a krevety hezky naranžujeme, můžeme posypak oříškami a navrh ještě dozdobit koriandrem nebo cibulkou.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře