Jednoduchá a zdravá kopřivová polévka [veganská]

Koprivova polevka

Proč jíst kopřivy? 

Kopřivy je na jaře všude dost a můžeme si ji natrhat kolik se nám zachce a to zadarmo. Chutná výtečně a můžete ji používat jako špenát. A nejen že si pochutnáme, ale má také celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Pomáhá při léčbě dna, revmatismu, alergii, a mírně snižuje hladinu cukru v krvi, mají silné detoxikační účinky. Je ceněná také za vysoký obsah serotoninu, železa, draslíku.

Jak sbírat kopřivy

Kopřivy je možné sbírat celé jaro a léto. Připravte si tlusté rukavice a papírovou tašku nebo košík. Ke sběru jsou vhodné mladé lístky kopřiv bez květů a vršky mladých výhonků. Také je nesbírejte u silnic a v místech blízko skládek a kde se kumuluje odpad, také pozor na místa kam chodí pejskaři (také bude obsahovat mnoho dusičnanů).  

Kopriva
Kopřiva dvoudomá
Koprivy-sber

Jarní zeleninovo-kopřivová polévka

Čas přípravy15 minutes
Čas vaření20 minutes
Chod: Mezinárodní kuchyně
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 30 g kopřivy
  • 1 hrst rozvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • můžete přidat i jinou zeleninu
  • sůl
  • sušené nebo čerstvé polévkové bylinky

Postup přípravy

  • Přeperte kopřivy ve vodě (pomožte si špachtlí nebo hůlkami) a nasekejte. Ostatní zeleninu omyjte a nakrájte na kostičky.
  • Povařte brambory, mrkev a předem rozvařenou cizirnu ve vroucí vodě (2 litry) po dobu 15 minut.
  • Poté přidejte kopřivu a vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte sůl a dochuťte bylinkami.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře