
Proč jíst kopřivy?
Kopřivy je na jaře všude dost a můžeme si ji natrhat kolik se nám zachce a to zadarmo. Chutná výtečně a můžete ji používat jako špenát. A nejen že si pochutnáme, ale má také celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.
Pomáhá při léčbě dna, revmatismu, alergii, a mírně snižuje hladinu cukru v krvi, mají silné detoxikační účinky. Je ceněná také za vysoký obsah serotoninu, železa, draslíku.
Jak sbírat kopřivy
Kopřivy je možné sbírat celé jaro a léto. Připravte si tlusté rukavice a papírovou tašku nebo košík. Ke sběru jsou vhodné mladé lístky kopřiv bez květů a vršky mladých výhonků. Také je nesbírejte u silnic a v místech blízko skládek a kde se kumuluje odpad, také pozor na místa kam chodí pejskaři (také bude obsahovat mnoho dusičnanů).


Jarní zeleninovo-kopřivová polévka
Ingredience
- 30 g kopřivy
- 1 hrst rozvařené cizrny
- 1 mrkev
- 2 brambory
- můžete přidat i jinou zeleninu
- sůl
- sušené nebo čerstvé polévkové bylinky
Postup přípravy
- Přeperte kopřivy ve vodě (pomožte si špachtlí nebo hůlkami) a nasekejte. Ostatní zeleninu omyjte a nakrájte na kostičky.
- Povařte brambory, mrkev a předem rozvařenou cizirnu ve vroucí vodě (2 litry) po dobu 15 minut.
- Poté přidejte kopřivu a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte sůl a dochuťte bylinkami.