
Skvělý recept na rychlý, jednoduchý a výbroný oběd s kamarády nebo rodinou, užijete si vaření a zbyde ještě mnoho času na povídání. Stir fry se směsí mořských plodů s barevnou zeleninou můžete mít hotovo se vším všudy za 20 minut.
Díky velmi aromatické ústřicové omáčce se hodí jak k rýži, tak k nudlím. Já jsem si tentokrát pro to připravila jako přílohu quinoa. V receptu jsem použila mraženou směs mořských plodů, které jsou dostupné v každém supermarketu a je s nimi méně práce.
Můžete samozřejmě také použít čerstvé mořské plody, jako je směs krevet, mušlí, malých chobotniček a slávky.
Ingredience
- 2 stroužky česneku (nakrájené na proužky)
- 250 g mražených mořských plodů (rozmražené)
- 100 g brokolice (narkájené na stějně malé růžičky)
- 1/2 žluté papriky (nakrájené na kostičky)
- 1 cibule (nakrájené na proužky)
- 1 polévková lžíce vína Shaoxing (Co je to víno Shaoxing a jak ho používat v čínské kuchyni?)
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- špetka mletého pepře
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu (rozpuštěné v 1 polévkové lžíci studené vody)
- kdo chce může přidat trochu pálivé omáčky Siracha nebo pár kapek tabasco
Příloha
- quinoa (můžete zaměnit dle preferencí na rýži, těstoviny nebo jinou luštěninu)

Postup přípravy
- Včas necháme rozmrazit mraženou směs mořských plodů.
- Připravíme si quinou nebo vybranou přílohu tak jak jsme zvyklí
- Umyjeme a nakrájíme zeleninu.
- Rozpálíme pánev s trochou oleje a osmahneme česnek, dokud se neuvolní aroma.

5. Přidáme do pánve směs mořských plodů a lžíci víno Shaoxing, promícháme a restujeme 1 minutku.

6. Poté přidáme připravenou zelinu bez cibule a restujeme 3 minutky.
7. Nakonec přidáme cibuli, 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky a špetku mletého pepře. Restujeme další minutku.

8. Rozmícháme lžičku kukuřičného škrobu ve studené vodě. V pánvi odhrneme směs, aby tam natekla omáčka a tam nalijeme kukuřiční škrob. Poté ihned mícháme, aby se neudělali hrudky.
9. Servírujeme s připravenou přílohou. Můžeme posypat sezamovým semínkem nebo bylinkami.

Recept na rychlé stir fry s mořskými plody a brokolicí
Ingredience
- 2 stroužky česneku (nakrájené na proužky)
- 250 g mražených mořských plodů (rozmražené)
- 100 g brokolice (narkájené na stějně malé růžičky)
- 1/2 žluté papriky (nakrájené na kostičky)
- 1 cibule (nakrájené na proužky)
- 1 polévková lžíce vína Shaoxing
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- špetka mletého pepře
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- kdo chce může přidat trochu pálivé omáčky Siracha nebo pár kapek tabasco
Příloha
- pro 2 osoby quinoa
Postup přípravy
- Včas necháme rozmrazit mraženou směs mořských plodů.
- Připravíme si quinou nebo vybranou přílohu tak jak jsme zvyklí.
- Umyjeme a nakrájíme zeleninu.
- Rozpálíme pánev s trochou oleje a osmahneme česnek, dokud se neuvolní aroma.
- Přidáme do pánve směs mořských plodů a lžíci víno Shaoxing, promícháme a restujeme 1 minutku.
- Poté přidáme připravenou zelinu bez cibule a restujeme 3 minutky.
- Nakonec přidáme cibuli, 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky a špetku mletého pepře. Restujeme další minutku.
- Rozmícháme lžičku kukuřičného škrobu ve studené vodě. V pánvi odhrneme směs, aby tam natekla omáčka a tam nalijeme kukuřiční škrob. Poté ihned mícháme, aby se neudělali hrudky.
- Servírujeme s připravenou přílohou. Můžeme posypat sezamovým semínkem nebo bylinkami.