Recept na enoki houby se sójovou omáčkou hotové za 10 minut

Recept na enoki houby se sójovou omáčkou
Recept na enoki houby se sójovou omáčkou

Budete se divit, ale tenhle recept je neskutečně chutný a jednoduchý. Zatímco houby enoki jsou v ČR zatím docela novinkou, tak v Asii patří mezi populární jedlé houby a jsou jedni z běžných surovin jako žampióny u nás. Tento recept na enoki se většinou podává jako side dish k rýži. Je vhodné si připravit k němu ještě nějakou jinou zeleninu, protože houby enoki nejsou moc syté.

Kde koupím a jak chutnají enoki houby?

Houbičky enoki se prodávají nejčastějí v balení po 100g nebo 200g. Čerstvé enoki houby mají bílou barvu, roste v trsech s tenkými dlouhými nožičkami a drobnými kloboučky. Enoki houby mají lahodnou houbovitou chuť, tepelně se upravují pouze krátce. Enoki se většinou používají do polévek, v hot potu a do salátů. Pro někoho, kdo je ještě nezná, se mohou zdát, že jsou bez chuti. Proto je dobré houby enoki doplnit výraznější omáčkou.

Enoki houby
Balení enoki houbiček

Recepty s použitím různých druhů hub nejen potěší miilovníky hub, ale také zpestří každý veganský a vegetariánský jídelníček. Pro inspiraci si můžete kouknout na další moje houbové recepty.

Ingredience:

  • 400g enoki hub
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 3 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky cukru

Postup přípravy:

1. Odřízneme kořenovou část hub enoki, zhruba 3 cm od konce. Pak natrháme enoki houby na malé trsy. Lehce oplácheneme, tak aby se nerozpadly, a scedíme.

2. Připravíme si ve velké hluboké pánvi vroucí vodu a na mírném ohni krátce povaříme houby enoki ve dvou dávkách, každou várku vaříme zhruba 1 minutu. Sceďte a úhledně umístěte střapce enoki na hlubší servírovací talíř.

3. Nakrájíme na drobno česnek a jarní cibulku. Rozehřejme v pánvi olej, lehce orestujeme česnek, aby provoněl a přidáme jarní cibulku, sójovou omáčku a cukr. Jakmile začne omáčka bublat vypneme oheň.

4. Omáčku rovnoměrně nalijeme na enoki houby a můžeme podávat. Přeji dobrou chuť!

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře