
Budete se divit, ale tenhle recept je neskutečně chutný a jednoduchý. Zatímco houby enoki jsou v ČR zatím docela novinkou, tak v Asii patří mezi populární jedlé houby a jsou jedni z běžných surovin jako žampióny u nás. Tento recept na enoki se většinou podává jako side dish k rýži. Je vhodné si připravit k němu ještě nějakou jinou zeleninu, protože houby enoki nejsou moc syté.
Kde koupím a jak chutnají enoki houby?
Houbičky enoki se prodávají nejčastějí v balení po 100g nebo 200g. Čerstvé enoki houby mají bílou barvu, roste v trsech s tenkými dlouhými nožičkami a drobnými kloboučky. Enoki houby mají lahodnou houbovitou chuť, tepelně se upravují pouze krátce. Enoki se většinou používají do polévek, v hot potu a do salátů. Pro někoho, kdo je ještě nezná, se mohou zdát, že jsou bez chuti. Proto je dobré houby enoki doplnit výraznější omáčkou.

Recepty s použitím různých druhů hub nejen potěší miilovníky hub, ale také zpestří každý veganský a vegetariánský jídelníček. Pro inspiraci si můžete kouknout na další moje houbové recepty.
Ingredience:
- 400g enoki hub
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky jarní cibulky
- 3 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 1/2 čajové lžičky cukru

Postup přípravy:
1. Odřízneme kořenovou část hub enoki, zhruba 3 cm od konce. Pak natrháme enoki houby na malé trsy. Lehce oplácheneme, tak aby se nerozpadly, a scedíme.
2. Připravíme si ve velké hluboké pánvi vroucí vodu a na mírném ohni krátce povaříme houby enoki ve dvou dávkách, každou várku vaříme zhruba 1 minutu. Sceďte a úhledně umístěte střapce enoki na hlubší servírovací talíř.

3. Nakrájíme na drobno česnek a jarní cibulku. Rozehřejme v pánvi olej, lehce orestujeme česnek, aby provoněl a přidáme jarní cibulku, sójovou omáčku a cukr. Jakmile začne omáčka bublat vypneme oheň.
4. Omáčku rovnoměrně nalijeme na enoki houby a můžeme podávat. Přeji dobrou chuť!

