Recept na salát z pekingského zelí a jidášovým uchem

Pekingské zelí s jidášovým uchem

Asijská kuchyně nabízí nespočet zeleninových receptů. Dnes si uděláme teplý salát s pekingským zelím a jidášovým uchem. Díky restování s chilli papričkami je pokrm příjemně pálivý. Jidášovo ucho působí pozitivně na játra, snížuje hladinu cholesterolu a podporuje zdraví střev. Je také dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Tyto černohnědé houby připomínající “ouška” kupujeme v podobě sušených hub a jsou velmi tvrdá. Po namočení, tedy rehydrataci získají opět jako za čerstvého stavu žvýkací texturu. Jidášovo se používají běžně v čínské i japonské kuchyni.

Ingredience (2 porce)

  • 400 g pekingského zelí
  • 10 g sušených jidášových uch
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 jarní cibulka
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1,5 lžíce sójové omáčky

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže

Postup přípravy

  1. Ve velké míse zalijeme jidášovo ucho 1 litrem vroucí vody, necháme 10 minut dokud houby zcela nezměknou, měli by mít i několikrát větší objem. Poté rehydrované jidášovo ucho umyjeme a přídapně pokud tam je, tak odkrojíme šťopku, kde bývá písek.

2. Mezitím nakrájíme umyjeme a nakrájíme zeleninu. Česnek, chilli a jarní cibulku nakrájíme na drobno. Zelí a jidášovo ucho nakrájíme na hrubé plátky.

3. Rozpálíme v pánvi 2 lžíce oleje a restujeme na středním ohni česnek, chilli a bílou část jarní cibulky, tak aby provonělo. Zelenou část jarní cibulky si necháme na posypání při podávání.

4. Poté přidáme na pánev jidášovo ucho a restujeme 2 minuty. Pozor, houby kvůli svému oblému tvaru občas vytvářejí podtlak a skáčou a popraskávají na pánvi.

5. Poté přidáme pekingské zelí restujeme další 2 minuty.

6. Zelí trochu změkne, osolíme a přidáme sójovou omáčku. Promícháme a restujeme ještě 1 minutku.

7. Přidáme zelenou část jarní cibulky a můžeme podávát. Dobrou chuť1!

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře