Krásně křupavé kousky hub v lehce kořeněném těstíčku ve tvaru rozkvetlého květu. Pro recept použijeme hlívu královskou, která má i po uvaření tužší „maso“ a nescvrkává se tolik jako ostatní houby. Recept je vhodný pro vegany a vegetariány. Hlíva královská se těší velké oblibě zejména u veganských/vegetariánských receptů, protože se z ní dají vytvořit na pohled masu připomínající plátky a řízky.
Sůl, pepř a trochu koření pěti vůní jsou klasické chutě asijské kuchyně. Pokrm ještě doplníme jarní cibulkou a pikantními chilli papričkami. Dohromady vytvoří chuťově kombo, které se skvěle hodí jako předkrm, ale díky výrazným chutím se dá podávat i k rýži.
Můžete si vytvořit i své vlastní variace. Kromě hlívy královské můžete na recept použít i hlívu ústřičnou, velké hřiby nebo klasické žampióny.
Ingredience
- 500g hlívy královské
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 ks pálivé chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička koření pěti vůní
- olej na smažení
- 1 hrnek kukuřičného škrobu
Postup přípravy
1. Houby očistíme a oddělíme kloboučky. Pak stonek nakrájíme v půli na dvě větší válce. Poté z každé strany válce a klobouku opatrně nařežeme mřížky, tak aby se neprořízli úplně (necháme zhruba 1,5 cm). Tímto se při smažení hezky rozevřou a vytvoří tvar květu.
2. V hrnci nebo pánvi přivedeme vodu k varu a povaříme v nich nakrájené kousky hub občasně zatlačíme houby do vody nebo protočíme. Vaříme zhruba 3-5 minut, dokud nebudou měkké a změní barvu do šedo-béžova.
3. Procedíme a necháme vychladnout. Poté pomocí rukou jemně vymačkejte zbylou vodu a položíme na kuchyňský ubrousek na který přiložíme z vrchu další kuchyňský ubrousek a jemně tlačíme, abychom dostali z hub nadbytečnou vodu.
4. V hlubokém talíři smícháme kukuřičný škrob na obalování s lžičkou koření pěti vůní a trochou soli a pepře. Obalíme důsledně všechny kousky hlívy.
5. V hrnci smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.
6. Nakrájíme na drobno umytou jarní cibulku a chilli papričky. Orestujeme na pánvi cibulku a papričky a přidáme smažené houby. Posolíme a opepříme a pár krát promícháme (zhruba 15 sekund), tak aby byly houby stále na povrchu křupavé.
7. Podáváme jako předkrm nebo jako hlavní jídlo. Doporučuju k nim jako dip sladko pálivou omáčku.