Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?

S tofu jste se určitě již setkali, tofu je ryze z rostlinného původu, proto je oblíbenou alternativou masa ve vegansko-vegetariánském jídelníčku. Vyhledávají ho lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě a minimalizovat svoji uhlíkovou stopu snížením konzumace živočišných produktů.

Tofu sice samo o sobě nemá skoro žádnou chuť, ale za to výborně přejímá jakoukoliv omáčku a dochucení. Už ve starověkém Číně uměli s touto surovinou vykouzlit nespočet množství pokrmů.

Jak se vyrábí tofu?

Tofu je vlastně něco jako sójový „sýr“. Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále pomocí syřidla sýranu vápenatého (sádra) nebo mořské soli vysráží a vznikne nám známé tofu. Tímto syřením získává tofu také vysoký obsah vápníku. Proto tofu není vhodné pro lidi, kteří mají problémy s ledvinovými kameny.

Jaké má nutriční hodnoty tofu?

Tofu je ceněno především za jeho vysoký obsah bílkovin, které je narozdíl od jiných luštěnin lépe stravitelné. Dále obsahuje také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, vitamíny skupiny B a minerální látky (vápník, železo a hořčík).

Energetická a výživová hodnota ve 100 g syrového tofu:

Energie:70 – 125 kcal
Bílkoviny:10 – 14 g
Sacharidy:0,5 – 3,5 g
Tuky:4 – 7,5 g

Jak dlouho vydrží tofu?

Balené a neotevřené tofu, které bylo skladováno podle pokynů může vydržet 2 až 3 měsíce od data výroby.

Mražené tofu vydrží podstatně déle. Kde ho můžeme zmrazit na 3-4 měsíce (některé zdroje uvádí i delší období). Můžete před zmrazením tofu z něj rovnoměrným tlakem vylisovat nadbytečnou vodu. Poté ji vložte do chladu vzdorné nádoby nebo sáčku. Funkční a jednoduší způsob je vodu nelisovat a zamrazit tak jak je koupené a neotevřené v původní plastové vaničce.

Co je to „staré“ tofu? S tofu si můžeme hrát a připravovat na mnoho způsobů. Jedním z takových méně známých úprav tofu je zamrazit tofu v mrazáku a udělat si „staré“ tofu (použijte na to klasické asijské tofu a ne to koupené v supermarketu). Získáte tím pevnější tofu s většími póry, které výborně do sebe při vaření nasává omáčku. A nemusíte se bát, že se při vaření a dušení rozdrolí! Doporučuji vyzkoušet.

Malý tip: můžete se tofu předzásobit a koupit si jich více najednou. Část si dát čerstvé a část zamrazit do mrazáku.

Domácí staré tofu

Pokud je tofu nebalené nebo již otevřené. Můžete je skladovat tak, že jej umístíte do uzavíratelné vaničky a zalijete vodou, tak aby hladina vody převyšovala tofu o cca 1-2 cm. Nádobu uzavřete a umístěte do lednice, vodu nezapomeňte vyměňovat každý den. Tofu spotřebujte do 3 až 5 dní.

Recepty s tofu

Tofu se špenátem

Rýchlý recept na tofu se špenátem s ústřicovou omáčkou

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
5 jednoduchých receptů na Pak choi

5 jednoduchých receptů na Pak Choi, které nezklamou!

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Čínská pikantní polévka

Originální recept na čínskou kyselo-pálivou pikantní polévku (vegetarian)

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Tofu v rajčatové omáčce na ubrusu

Tofu a řapíkatý celer v rajčatové omáčce

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Salát z mungo klíčků a krevet

Salát z mungo klíčků a krevetami (Ginisang Togue)

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Vietnamské tofu s rajčatovou omáčkou

5 top receptů z tofu, bez masa nejen pro vegetariány

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Silken tofu v misce zalité omáčkou

Nejlepší sálat ze silken tofu se sójovou omáčkou

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Korejské tofu s pálivou omáčkou

Korejské tofu s pálivou omáčkou Dubu Jorim

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Vietnamské tofu s rajčatovou omáčkou

Vietnamský recept na smažené tofu s rajčatovou omáčkou (vegetarian/vegan)

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Smradlavé tofu

Co je to smradlavé tofu, jak chutná a proč smrdí?

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Tofu polévka se špenátem a vajíčkem

Vegetariánská polévka s tofu, špenátem a šlehaným vejcem za 15 minut

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Smažený tofu řízek

Recept na obalovaný tofu řízek s japonskou katsu omáčkou [vegan]

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Shimeji s tofu

Chutné a jednoduché japonské houby shimeji s tofu

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Kung Pao tofu s rýží

Rychlý recept na kung pao tofu

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Yaki udon

Recept Yaki udon nudle s tofu [vegan]

<div style='display:none;' class='shareaholic-canvas' data-app='share_buttons' data-title='Co je to tofu a jaké jsou jeho nutriční hodnoty?' data-link='https://receptyzesapy.cz/2020/06/21/co-je-to-tofu/' data-summary='Tofu je vlastně něco jako sójový "sýr". Vyrábí se z sójových bobů. Máčením, rozemletím a vařením následně získáme po přecezení sójové mléko, které se dále…
Číst více
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře