Krásně jednoduchý recept na salát, překdrm nebo přílohu z cukety, který je hotový za 10 minut. V létě během cuketové sezony a nebo někdy i už na jaře se dají sehnat cukety ve velkých slevách. Co s takovým množstvím cuket? Existuje celá řada receptů na západní způsob, jako cuketová polévka, cuketová pomazánka, pečená a nebo na sladko do koláčů. V Asii tomu není jinak, cuketa je tam také oblíbená a běžná zelenina. Proto tu přináším jeden z mnoha receptů jak připravit cuketu na asijský způsob. Pojďme na to! Je opravdu jednoduchý a rychlý.
Pokud byste zašli v Asii do obchodu se zeleninou, našli byste tam pravděpodobně cuketu kulatou, která je tam běžnější než ta dlouhá co se prodává u nás v supermarketu.
Jen poznámka na začátek, pokud je cuketa hořká nejezte ji!!! Hořkost cuket je totiž způsobena výskytem toxické látky nazývané kukurbitaciny. Hořké cukety mohou způsobit zažívací potíže a nevolnost, ale v horším případě je i fatální. Objevují se většinou v blízkosti stopek a u starších plodů, proto vybírejte ke konzumaci mladé a nepřezrálé cukety. Naštěstí díky kultivaci nejsou hořké cukety tak časté, ale přesto je dobré si na to dát pozor.
Ingredience
- 2 střední cukety
- 2 stroužky česneku
- 1/2 chilli paprička
- 1/2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1-2 čajové lžičky chilli omáčky
- 1/2 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce medu
- 2 polévkové lžíce pražených sezamových semínek
Postup přípravy
- Omyjeme a nakrájíme cuketu na silné hranolky, česnek a chilli papričku na drobno.
2. Rozpálíme v pánvi trochu oleje na restování. Přidáme na drobno nasekaný česnek a chilli papričky a chvíli restujeme pro uvolnění chutí.
3. Poté přidáme do pánve cuketové hranolky a restujeme na středným ohni do měkka zhruba 3 minuty.
4. Mezi tím připravíme v misce omáčku smícháním sójové omáčky, chilli omáčky, sezamový olej, med a sezamová semínka.
5. Přidáme omáčku na pánev a promícháme s cuketovými proužky. Můžeme podávat, dobrou chuť!