Krevety se nachází jak v mořích, tak i v sladkých vodách. Jsou lahodné a dobrým zdrojem potřebných a cenných látek pro naše tělo. Díky nim je sestavování vyváženého a zdravého jídelníčku mnohem jednodušší.
Proč jíst krevety?
Krevety jsou korýši a existuje několik tisíců druhů a různých velikostí. Kreveta má velkou dlouhou hlavu s tykadlami, válcovité tělo s deseti nohami je zakončené ocáskem. Komerčně jsou zajímavé zejména krevety větší. V Asii jsou oblíbené i malé říční krevety (cca 1 cm dlouhé), které se používají jako dochucovadlo nebo jako základ polévek.
Výživové hodnoty krevet
Krevety jsou nutričně velmi bohaté, jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, selenu, vápníku, vitamínu B12, vitamínu E. Omega-3 mastné kyseliny pozitivně snižují krevní tlak, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence. Selen pomáhá omezovat růst rakovinných buněk.
Krevety jsou vhodné i do fitnes receptů a jídelníčku pro hubnutí, mají velké množství bílkovin (16g na 100g) a jsou nízkokarolické (1% tuků) s nízkým podílem sacharidů.
Na druhou stranu zase mají vysoký obsah cholesterolu a sodíku.
Nutriční hodnoty na 100 g krevet (dušené nebo vařené)
Zdroj: USDA
Energie | 91 kcal (381 kj) |
Tuk | 1.29 g |
Sacharidy | 1.16 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 0 g |
Cholesterol | 161 mg |
Bílkoviny | 17.37 g |
Sodík | 347 mg |
Vápník, Ca | 69 mg |
Selen | 37,8 µg |
Zinek | 1,24 mg |
Vitamin B6 | 0,185 mg |
Vitamin B12 | 0,85 µg |
Vitamin E | 1,68 mg |
Krevety a jejich využití v kuchyni
Krevety jsou dostupné jak čerstvé, tak mražené. Můžeme si vybírat z oloupaných a neoloupaných, syrových nebo předvařených. Příprava syrových krevet je velmi rychlá, jsou totiž hned uvařené, postačí zhruba 4-6 minutek. Já preferuji syrové krevety v mých receptech, protože se mi zdají více čerstvé. Předvařené a oloupané krevety zase šetří čas a můžeme rovnou použít a krátce tepelně poupravit a dochutit. Způsobů příprav krevet je mnoho, můžete je udělat na pávni, zapéct, smažit obalené v těstíčku, dusit nebo krátce vařit ve vodě, vhodné jsou i na gril. Hodí se jak k těstovinám a salátům, do pomazánek, na špíz, do polévek, do kari, na sushi, do jarních závitků a mnoho jiných.
Mořské krevety jsou často již sami o sobě mírně slané, proto není nutno tolik solit. Můžeme krevety dochutit česnekem, chilli a bylinkami. Výborné jsou krevety na víně nebo s rajčatovou omáčkou. Z krevet si zejména pochutnáváme na tělíčku, které je masité. Krevetu lze ale využít na maximum, z hlavičky a krunýře se dělají výborné polévky, např. výborná thajská polévka Tom Yum.
S krevetami můžeme vykouzlit mnoho chutných pokrmů, inspirovat se můžete asijskými recepty s krevetami na mém blogu v sekci Krevety.
Jak jíst krevety?
Krevety se mohou podávat buď již oloupané nebo neoloupané ještě s krunýřem. Někdy se u oloupaných zanechává kvůli estetičnosti ocásek. Stačí si zapamatovat jedno pravidlo, hlavu, krunýř a ocásek nejíme. Pokud se Vám na talíří naservíruje kreveta oloupaná, ale s ocáskem, stačí tvrdý ocásek odkousnout a nejíst ho. Níže jsem popsala postup jak oloupat uvařenou krevetu nebo syrovou krevetu.
Jak oloupat uvařenou krevetu?
1. Hlavičku odlomíme nebo odřízneme.
2. Krevety bývají naříznuta na hřbetě a odstřívkovaná, od místa naříznutí oloupeme (směrem dolu k bříšku) krunýř až po ocásek. Pokud není na hřbetu naříznutá, loupeme ze spod bříška, kde je krunýř měkčí směrem nahoru.
3. Tělíčko krevety odkousneme od ocásku a můžeme si pochutnat.
Jak oloupat syrovou krevetu a odstranit střívko?
- Krevety opláchneme
- Odkrojíme hlavičku
- Krevetu nařízneme podél hřbetu pomocí nože nebo nůžkami. Od místa naříznutí krunýř oloupeme dokola kolem těla, mělo by to jít jednoduše, spolu s tím krunýřem se odstraní i nožičky které jsou na bříšku. Na konec zatáhneme za osácek a vytáhneme celý neopničený krunýř.
- Odhrneme nařízlý hřbet a odstraníme střívko. Střívko bývá plné a černé, ale je také možné, že je prázdné a tak ho tam neuvidíme a tedy není co odstraňovat. Střívko má tendenci ulpívat na ruce, proto si můžeme pomoct miskou s vodou a prsty s nalepeným střívkem vymýt.
Asijské produkty z krevet
Krevetové chipsy (lupínky)
Malé lupínky chipsů dáte lehce fritovat v oleji a zvětší se na velké bílé chipsy. Krevetové chipsy jsou často podávané v asijských restaurací ke kachně nebo pod salát.
Krevetová pasta
Krevetová pasta je velmi koncentrovaná a silně vonící po krevetách, běžně používaná v mnoha jihovýchodních asijských pokrmech. Konzistencí je buď velmi suchá a pevná (tradiční thajský styl) nebo vlhká a tekutá.
Sušené malé krevetky
Jsou to extrémně malé, neloupané, průsvitné sušené krevety. Mají silnou chuť mořských plodů a doplňují pokrm o chuť umami.