Užasné kouzlo asijské kuchyně. V tomto zdravém vietnamském receptu skloubíme exotické ovoce s mořkými plody a hromadou zeleniny. Základ tohoto salátu je mango, můžete použít zelené mango nebo zralé mango. Výborný nápad jak jíst mango. Jsem si jistá, že i Vy si oblíbíte tento ovocný salát!
Doporučené recepty
Ingredience
- 250 g čerstvých krevet
- 1 mango
- 1/2 červené cibule
- 1 střední mrkev
- 60 g pražené arašídy
- pár lístků thajské bazalky
- pepř na dochucení
Zálivka
- 4 stroužky česneku (mleté)
- 1/2 chilli papričky
- 50 g cukru
- 4 polévkové lžice rybí omáčky
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Umyjeme, odkrojíme hlavičku, oloupeme krevety. Z hřbetu odstraníme střívko. Krevety povaříme ve vodě 2 minuty až změní barvu na bílo-růžovou. Krevety poté odložíme do misky a zalijeme studenou (co nejvíce ledovou, některé recepty používají i kostky ledu) vodou aby se zchladily a byly v salátu krásně křupavé. Ve studené vodě necháme 2 minuty a poté odcedíme a necháme vodu odkapat.
2. Mango, mrkev omyjeme, cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na tenké nudličky.
3. Na drobno nasekáme česnek a pražené arašídy, chilli papričku nakrájíme na očka. Listy thajské bazalky můžeme nechat celé nebo nakrájíme na drobno.
4. Připravíme si zálivku.
5. Všechny připravené ingredience smícháme a zalijeme zálivkou. Salát můžeme dochutit přidáním více rybí omáčky a nebo pepřem dle vlastní preference.
Jednoduchý vietnamský mango salát s krevetami (Gỏi Xoài)
Ingredience
- 250 g čerstvých krevet
- 1 mango
- 1/2 červené cibule
- 1 střední mrkev
- 60 g pražené arašídy
- pár lístků thajské bazalky
- pepř na dochucení
Zálivka
- 4 stroužky česneku (mleté)
- 1/2 chilli papričky
- 50 g cukru
- 4 polévkové lžice rybí omáčky
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Umyjeme, odkrojíme hlavičku, oloupeme krevety. Z hřbetu odstraníme střívko. Krevety povaříme ve vodě 2 minuty až změní barvu na bílo-růžovou. Krevety poté odložíme do misky a zalijeme studenou (co nejvíce ledovou, některé recepty používají i kostky ledu) vodou aby se zchladily a byly v salátu krásně křupavé. Ve studené vodě necháme 2 minuty a poté odcedíme a necháme vodu odkapat.
- Mango, mrkev omyjeme, cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na tenké nudličky.
- Na drobno nasekáme česnek a pražené arašídy, chilli papričku nakrájíme na očka. Listy thajské bazalky můžeme nechat celé nebo nakrájíme na drobno.
- Připravíme si zálivku.
- Všechny připravené ingredience smícháme a zalijeme zálivkou. Salát můžeme dochutit přidáním více rybí omáčky a nebo pepřem dle vlastní preference.