Vietnamský ovocný mango salát s krevetami (Gỏi Xoài)

Mango salát s krevety

Užasné kouzlo asijské kuchyně. V tomto zdravém vietnamském receptu skloubíme exotické ovoce s mořkými plody a hromadou zeleniny. Základ tohoto salátu je mango, můžete použít zelené mango nebo zralé mango. Výborný nápad jak jíst mango. Jsem si jistá, že i Vy si oblíbíte tento ovocný salát!

Doporučené recepty

Ingredience

  • 250 g čerstvých krevet
  • 1 mango
  • 1/2 červené cibule
  • 1 střední mrkev
  • 60 g pražené arašídy
  • pár lístků thajské bazalky
  • pepř na dochucení

Zálivka

  • 4 stroužky česneku (mleté)
  • 1/2 chilli papričky
  • 50 g cukru
  • 4 polévkové lžice rybí omáčky
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  1. Umyjeme, odkrojíme hlavičku, oloupeme krevety. Z hřbetu odstraníme střívko. Krevety povaříme ve vodě 2 minuty až změní barvu na bílo-růžovou. Krevety poté odložíme do misky a zalijeme studenou (co nejvíce ledovou, některé recepty používají i kostky ledu) vodou aby se zchladily a byly v salátu krásně křupavé. Ve studené vodě necháme 2 minuty a poté odcedíme a necháme vodu odkapat.

2. Mango, mrkev omyjeme, cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na tenké nudličky.

3. Na drobno nasekáme česnek a pražené arašídy, chilli papričku nakrájíme na očka. Listy thajské bazalky můžeme nechat celé nebo nakrájíme na drobno.

4. Připravíme si zálivku.

5. Všechny připravené ingredience smícháme a zalijeme zálivkou. Salát můžeme dochutit přidáním více rybí omáčky a nebo pepřem dle vlastní preference.

Jednoduchý vietnamský mango salát s krevetami (Gỏi Xoài)

Čas přípravy10 minutes
Čas vaření5 minutes
Chod: Oběd, předkrm, salát, Večeře
Kuchyně: Asijská, vietnamská
Klíčové slovo: krevety, mango, mrkev

Ingredience

  • 250 g čerstvých krevet
  • 1 mango
  • 1/2 červené cibule
  • 1 střední mrkev
  • 60 g pražené arašídy
  • pár lístků thajské bazalky
  • pepř na dochucení

Zálivka

  • 4 stroužky česneku (mleté)
  • 1/2 chilli papričky
  • 50 g cukru
  • 4 polévkové lžice rybí omáčky
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  • Umyjeme, odkrojíme hlavičku, oloupeme krevety. Z hřbetu odstraníme střívko. Krevety povaříme ve vodě 2 minuty až změní barvu na bílo-růžovou. Krevety poté odložíme do misky a zalijeme studenou (co nejvíce ledovou, některé recepty používají i kostky ledu) vodou aby se zchladily a byly v salátu krásně křupavé. Ve studené vodě necháme 2 minuty a poté odcedíme a necháme vodu odkapat.
  • Mango, mrkev omyjeme, cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na tenké nudličky.
  • Na drobno nasekáme česnek a pražené arašídy, chilli papričku nakrájíme na očka. Listy thajské bazalky můžeme nechat celé nebo nakrájíme na drobno.
  • Připravíme si zálivku.
  • Všechny připravené ingredience smícháme a zalijeme zálivkou. Salát můžeme dochutit přidáním více rybí omáčky a nebo pepřem dle vlastní preference.

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře