Recept na čínské knedlíčky wonton s krevetami

Čínské knedlíčky wonton s vývarem

Kdo měl šanci vyzkoušet polévku s čínskými knedličky wonton, tak si ji určitě oblíbil. Jsou zejména oblíbené v čínské provinci Guangdong a v Hong Kongu.

Co jsou to knedlíčky wonton

Wontony pocházejí z Číny, přičemž důkazy o její existenci sahají až do dynastie Čching (1644). Knedlíčky nebo taštičky wontony jsou vlastně kousek mletého masa zabalené v tenkém těstovém obalu. Naplň může být z krevetího, vepřového nebo kuřecího masa jemně marinované a smíchané s jarní cibulkou a zázvorem, případně i další zeleninou. Wontony se obvykle podávají v misce s horkou polévkou a porcí speciálních tenkých nudlí.

Co odlišuje wontony od ostatních čínských knedlíčků je, že se balí do tenkého obalu. Většina jiných knedlíků se obvykle podává se silnějším obalem. Obal na wontony je tak tenký, že se vařením mírně zprůsvitný.

Jak se balí čínské knedlíčky wonton

Existuje mnoho způsobů balení knedlíčků wonton, proto můžete vidět v restauracích různé tvary. Moje rodina je zvyklá balit wontony do tvaru, který připomíná zlatý ingot. Zlaté ingoty byly v staré Číně platidlem s velmi vysokou hodnotou a jsou symbolem bohatství, štěstí a úspěchu.

Wontony si můžete také dopředu připravit a zmrazit. Pak stačí jednoduše zmrazené wontony uvařit a dát do polévky, za pár minut máte hotovou výbornou čínskou pochoutku. V Číně se wontony jedí často třeba ke snídani nebo jako odpolední svačinka.

Místo přípravy vlastního wontonového těsta používám hotové wontonové obaly. Prodávají se mražené. Já jsem použila od značky Happy boy, balení je po 200 g. Nemají však uvedeno kolik plátků, podle mého odhadu jsou v balení 50 plátků. Plátky těsta na wonton vytáhněte z mrazničky a položte je vybalené na prkénko, nechte na 40 minut rozmrazit v pokojové teplotě. Pokud nepoužijete všechny, počkejte tak 15 minut až trochu povolí, ale ještě úplně se nerozmrazí a zkuste část oddělit. Zbylé které nebudete potřebovat opět zmrazte. Můžete začít balit, jakmile budete moci jednotlivé plátky od sebe jednoduše oddělit.

mražené wontonové plátky

Postup balení wonton

  1. Připravte si 1 obdélníkový wontonový obal.
  2. Do prostřed umístěte krevetovou náplň o velikosti jedné čajové lžičky.
Krevetová náplň do wonton
  1. Namočeným prstem objeďte všech hrany těstíčka. Přehněte dolní hranu obalu na tu horní a přitiskněte. Vznikne obdélník.
wonton krok 1
  1. Namočte kapkou vody pravý dolní roh. Zatáhněte levý dolní roh a pravý dolní roh směrem dolu pod bříško knedlíčku a stisknutím spojte tyto rohy.
wonton krok 2
wonton krok 3

Ingredience (zhruba na 20 knedlíčků)

  • 200 g loupaných krevet
  • 20 plátků těsta na wontony (Připravte si raději o trochu více, třeba 25 plátků. Je totiž možné, že při manipulaci plátky roztrhnou nebo výjde více náplně). Pokud použijete mražené plátky, nechte je 40 minut předem v pokojové teplotě rozmrazit.
  • 1/2 jarní cibulky
  • 2 špetky pepře
  • 1 špetka soli
  • 1/4 čajové lžičky sezamového oleje
  • 1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 800 ml vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané a vystřívkované krevety osušte kuchyňským papírem a nakrájejte na hrubé kousíčky.
  1. Nakrájejte na drobno jarní cibulku.
  1. Vložte krevety do střední misky a přidejte jarní cibulku, sezamový oje, sůl, pepř a kukuřičný škrob. Promíchejte a nechte marinovat 10 minut.
  1. Poté zabalte wontony podle návodu výše.
Čínské knedlíčky wonton
Čínské knedlíčky wonton
  1. Ohřejte souběžně vývar s kterým budete wontony podávat.
  1. V hrnci nechte vařit vodu. Jakmile se začne voda vařit, vložte wontony do vody. Podle velikosti vašeho hrnce buď vše najednou nebo na vícekrát. Já jsem si je rozdělila na dvakrát po 10. Jemně míchejte, aby se wontony nepřilepily. Pokud voda se přehřeje a začne hodně bublat, přilijte půl skelice studené vody, jinak by přílišné bublání mohlo rozbít tenký obal knedlíčků. Vařte na středně mírném ohni dokud wontony nevyplavou, zhruba 4 minuty.
  1. Wontony poté vylovte a umístěte do talíře. Podávajte zalité vývarem. Dobrou chuť!
Čínské knedlíčky wonton s cizrnovým vývarem

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře