
Svěží asijský salát ze skleněných nudlí s hromadou zeleniny a křupavým jidášovým uchem. Příprava je jednoduchá a rychla, a tak je ideální na horké letní dny jako plnohodnotný oběd nebo večeři, ve větším počtu lidí také jako osvěžující příloha.
Doporučené recepty
Ingredience (2 porce)
- 10 g sušené jidášovo ucho (Co je to jidášovo ucho)
- 50 g skleněných mungo nudlí
- 1/4 řapíkatého celeru
- 1/2 červené sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 2 polévkové lžičky světlé sójové omáčky
- 1 čajová lžička cukru
- 1 polévková lžíce čínského černého octa (nebo balzamikového octa)
- kuchyňský olej (jen pokud budete restovat zeleninu na pánvi)
- pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- hrst pražených arašíd a bylinek na posypání

Postup přípravy
- Namočíme hrst jidášového ucha do horké vody na 20 minut. Stejně tak namočíme svazek skleněných nudlí ve vařící vodě na 20 minut (nebo dle instrukcí na obale).
- Mezitím umyjeme a nakrájíme řapíkatý celér a sladkou papriku na tenké proužky. Chilli papričky odpeckujeme a nakrájíme na tenké proužky.

- Poté co doběhne čas 20 minut namáčení nakrájíme jidášovo ucho na proužky. Nudle na dvou místech prostřihneme, aby nebyli tak dlouhé.

- Ve vařící vodě necháme provařit na 4 minuty jidášovo ucho, které pak scedíme. Pokud chcete aby salát byl studený, opláchneme jidášovo ucho pod studenou vodou, aby se rychleji zchladil.

- Poté rozpálíme v pánvi trochu oleje a restujeme 2 minuty řapíkatý celér, sladkou papriku. Pokud upřednostňujete čerstvou syrovou zeleninu, toto můžete přeskočit.
- V misce bokem si připravíme dresing smícháním chilli papriček, 1 polévkovou lžíci sezamového oleje, 2 polévkové lžičky světlé sójové omáčky, 1 čajovou lžičku cukru a 1 polévkovou lžičku čínského černého octa. Promícháme, aby roztál cukr.
- Ve velké salátové míse smícháme všechny ingredience a zalijeme dresingem, podle chuti dosolíme a opepříme.
- Můžeme podávat teplé nebo necháme vychladnout. Před podáváním posypeme praženými arašídy a bylinkami.
Rychlý salát ze skleněných nudlí, jidášovým uchem a řapíkatým celerem
Porce: 2 porce
Ingredience
- 10 g sušené jidášovo ucho
- 50 g skleněných mungo nudlí
- 1/4 řapíkatého celeru
- 1/2 červené sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 2 polévkové lžičky světlé sójové omáčky
- 1 čajová lžička cukru
- 1 polévková lžíce čínského černého octa (nebo balzamikového octa)
- kuchyňský olej (jen pokud budete restovat zeleninu na pánvi)
- pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- hrst pražených arašíd a bylinek na posypání
Postup přípravy
- Namočíme hrst jidášového ucha do horké vody na 20 minut. Stejně tak namočíme svazek skleněných nudlí ve vařící vodě na 20 minut (nebo dle instrukcí na obale).
- Mezitím umyjeme a nakrájíme řapíkatý celér a sladkou papriku na tenké proužky. Chilli papričky odpeckujeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Poté co doběhne čas 20 minut namáčení nakrájíme jidášovo ucho na proužky. Nudle na dvou místech prostřihneme, aby nebyli tak dlouhé.
- Ve vařící vodě necháme provařit na 4 minuty jidášovo ucho, které pak scedíme. Pokud chcete aby salát byl studený, opláchneme jidášovo ucho pod studenou vodou, aby se rychleji zchladil.
- Poté rozpálíme v pánvi trochu oleje a restujeme 2 minuty řapíkatý celér, sladkou papriku. Pokud upřednostňujete čerstvou syrovou zeleninu, toto můžete přeskočit.
- V misce bokem si připravíme dresing smícháním chilli papriček, 1 polévkovou lžíci sezamového oleje, 2 polévkové lžičky světlé sójové omáčky, 1 čajovou lžičku cukru a 1 polévkovou lžičku čínského černého octa. Promícháme, aby roztál cukr.
- Ve velké salátové míse smícháme všechny ingredience a zalijeme dresingem, podle chuti dosolíme a opepříme.
- Můžeme podávat teplé nebo necháme vychladnout. Před podáváním posypeme praženými arašídy a bylinkami.