Jednoduchý návod krok za krokem jak si doma naklíčit mungo klíčky

Mungo klíčky

Mungo klíčky nebo mungo výhonky jsou nedílnou součástí vietnamské kuchyně a celkově asijiské kuchyni. Jsou výborné, křupavé a neodolatelné v salátech a závitcích. Hodí se ale i do polévek a pomazánek nebo na pánev. Naklíčit si je doma je přitom tak jednoduché a můžete si zajistít nepřetržitý přísun nutričně bohatých klíčku po celý rok. A to vůbec nejhlavnější, vyjde mnohem levněji než koupené mungo klíčky. Naklíčeno je již za 5-7 dní a máte jistotu v kvalitě i čerstvosti klíčků.

Vybírejte si na klíčení mungo fazole v BIO kvalitě, které klíčí mnohem lépe a víte že nejsou nijak ošetřené. I tak jsou velmi výhodné, 500g výjde na cca 60 Kč.

Mungo fazole jsou bohaté na vitamín A, B, C a E, dále také na vápník, hořčík, železo, bílkovinu a vlákninu.

Postup klíčení mungo fazolí

  1. Namočíme mungo fazole ve studené vodě na alespoň 8 hodin, ideálně přes noc, aby se aktivovaly a nabobtnaly. Množství fazolí odvodíme od velikosti nádoby, kterou použijeme (viz bod 2). Budeme potřebovat pouze tolik, aby pokrylo dno jednou vrstvou. (Pozor, fazole po namočení nabobtnají, takže stačí 1/2 dna)
  1. Připravíme nádobu, která nepropouští světlo a ani z ní neprotéká. V mém případě na to mám plastovou přepravku. A dále pak sítko, co bude propouštět vodu, a které se vejde do předchozí nádoby.
  1. Sítko podložíme 4 vrstvami kuchyňského papíru, poté tam rozprostřeme mungo fazole v jedné vrstvě, tak aby neležely na sobě.
  1. Na vrch této vrstvy mungo fazolí dáme ještě jednu vrstvu kuchyňského papíru. Zalijeme studenou vodou, aby se papír přilepil na fazole.
  1. Je dobré ještě si pripravit něco jako těžítko, které položíme na fazole. Tak docílíme, že fazole neporostou rychle do výšky a budou pěkně baculaté.
Plastový svačiňák naplněný vodou

6. Na konec přikryjeme ubrusem nebo ručníkem z husté látky, který nepropouští světlo.

7. Zalíváme 2-3 denně, nadbytečnou vodu, která proteče sítkem vyléváme. Po zalívání zas důkladně přikryjeme ubrusem, aby měly klíčky co nejkratší kontakt se světlem.

8. Sklízíme za 5-7 dnů, kdy klíčky budou 4-5 cm dlouhé, je možné že už začnou z klíčků růst první lístky. Je dobré klíčky sklízet ještě když jsou mladé a ne až lístky ztmavnou a klíček začne rezavět. Klíčky pomocí nože odřízneme od dna s kapesníkem. Po odkrojení můžeme klíčky skladovat v lednici.

Recepty s mungo klíčky

Salát z mungo klíčků a krevet

Salát z mungo klíčků a krevetami (Ginisang Togue)

Filipínský Ginisang Togue salát je tvořen mungo klíčkami, mrkví, sladkou paprikou, tofu a krevetami. Ingredience jsou skloubení všeho, co nám na asijské kuchyni chutná a vytváří zdravý a chutný pokrm. Tento výtečný salát z čerstvých mungo výhonků je…

Číst více
Restované mungo klíčky se slaným vejcem

Recept na mungo klíčky se slaným vejcem

V tomto receptu použijeme k dochucení mungo klíčků trochu neobvyklou ingredienci, a to slané kachní vejce. Vařením se slaným vejcem je velmi jednoduché a pokrmy s ním jsou úžasné, dodává jídlu takovou specifickou chuť slaného krému. Recept je…

Číst více
Salát z mungo klíčků

Korejský salát z mungo klíčků (Sookju Namul)

Sookju namul je korejský salát s fazolovými klíčky také známý jako banchan, je jednou z nejoblíbenějších příloh, které se v Koreji často podává k jídlu na malých mističkách. Salát je svěží, velmi chutný, lehký a zdravý. Je to…

Číst více
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře