Rýžová kaše je jednoduché a lehké jídlo, těší se velké oblibě v Číně, je častou součástí snídaně a koneckonců v Číně je považován za ideálním jídlem pro marodící. Může se dělat na sladko nebo na slano. Někdy se dělá na slano i bez přísad pouze se solí. Klasickým receptem je kondži s černým vejcem.
Více o čínské rýžové kaši si můžete přečíst v tomto mém předchozím článku (Co je to rýžová kaše kondži).
V Číně se tato verze kondži s černým vejcem podává nejčastěji s trhaným vepřovým masem, v tomto mém receptu však využiji kuřecí maso. Příprava jednoduší a za mě takto chutná více.
Recept nevyžaduje skoro žádnou přípravu, a tak stačí rovnou se vrhnout na vaření kdykoliv na něj dostaneme chuť.
Ingredience (4 porce)
- 100 g rýže (zrna)
- 1,2 litrů kuřecího vývaru nebo vody
- 1 kuřecí prsa nebo stehna (asi 300 g)
- 1 polévková lžíce vína Shaoxing (Co je to rýžové víno Shaoxing a jak ho používat na vaření?)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 černé vejce (Co je to čínské černé vejce?)
- sůl (podle chuti)
- bílý pepř (podle chuti)
- 1 jarní cibulka
- 1 čajová lžička sezamového oleje (volitelně)
Postup přípravy
(Vhodný pro vaření v hrnci na plynovém sporáku. Pokud máte rýžovar či papiňák, čas vaření se zhruba zkrátí na polovinu.)
- Dvakrát opláchneme rýži ve vodě. Do středně velkého hrnce nalijeme 1,2 litrů kuřecího vývaru nebo vody a přidáme do nej umytou rýži. Necháme vařit pod pokličkou na velkém ohni dokud nezačne bublat. Poté přepneme na mírný oheň. Hrnec zakryjte pokličkou tak, aby zůstal mezi nimi mezera pro unikání páry. Jinak má kondži tendenci vybublávat ven. Povaříme takto za občasného míchání 30 minut.
- Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky, přidáme 1 polévkovou lžíci vína Shaoxing, sůl a pepř, pár na jemně nakrájené proužky zázvoru, 1 čajovou lžičku sezamového oleje a vše smícháme.
- Oloupeme černé vejce. Černé vejce se loupe stejně jako natvrdo uvařené vejce. Poté černé vejce nakrájíme na kostičky. Dejte si pozor, aby jste opravdu očistili všechnu skořápku.
- Až doběhne čas 30 minut u prvního vaření kondži, přidejte černé vejce do hrnce. Vařte dalších 10 minut. Teď začne být kondži již velmi lepkavá a snadno se připálí dno, proto je nutné občasně promíchat až na dno.
- Nakonec přidejte kuřecí proužky a vařte 10 minut. Dochuťte podle sebe solí a pepřem.
- Podáváme v miskách a navrch můžete posypat na tenko nakrájeným zázvorem nebo jarní cibulkou.
Rýžová kaše kondži s černým vejcem a kuřecím masem
Ingredience
- 100 g rýže (zrna)
- 1,2 litrů kuřecího vývaru nebo vody
- 1 kuřecí prsa nebo stehna (asi 300 g)
- 1 polévková lžíce vína Shaoxing
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 černé vejce
- sůl (podle chuti)
- bílý pepř (podle chuti)
- 1 jarní cibulka
- 1 čajová lžička sezamového oleje (volitelně)
Postup přípravy
- (Vhodný pro vaření v hrnci na plynovém sporáku. Pokud máte rýžovar či papiňák, čas vaření se zhruba zkrátí na polovinu.)
- Dvakrát opláchneme rýži ve vodě. Do středně velkého hrnce nalijeme 1,2 litrů kuřecího vývaru nebo vody a přidáme do nej umytou rýži. Necháme vařit pod pokličkou na velkém ohni dokud nezačne bublat. Poté přepneme na mírný oheň. Hrnec zakryjte pokličkou tak, aby zůstal mezi nimi mezera pro unikání páry. Jinak má kondži tendenci vybublávat ven. Povaříme takto za občasného míchání 30 minut.
- Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky, přidáme 1 polévkovou lžíci vína Shaoxing, sůl a pepř, pár na jemně nakrájené proužky zázvoru, 1 čajovou lžičku sezamového oleje a vše smícháme.
- Oloupeme černé vejce. Černé vejce se loupe stejně jako natvrdo uvařené vejce. Poté černé vejce nakrájíme na kostičky. Dejte si pozor, aby jste opravdu očistili všechnu skořápku.
- Až doběhne čas 30 minut u prvního vaření kondži, přidejte černé vejce do hrnce. Vařte dalších 10 minut. Teď začne být kondži již velmi lepkavá a snadno se připálí dno, proto je nutné občasně promíchat až na dno.
- Nakonec přidejte kuřecí proužky a vařte 10 minut. Dochuťte podle sebe solí a pepřem.
- Podáváme v miskách a navrch můžete posypat na tenko nakrájeným zázvorem nebo jarní cibulkou.