Skvělý veganský recept na super rychlý salát pro každou příležitost. Tato kombinance čísnké pažitky a mungo klíčků je oblíbenou klasikou zejména ve Vietnamu a v Číně. Mungo výhonky jsou krásně křupavé doprovázené jemně česnekovou chutí z čínské pažitky. Salát můžete podávat jen tak nebo pokud jej chcete jako hlavní jídlo doporučuji ještě smíchat s nudlemi, neboť výhonky i pažitka se vařením docela zmenší na objemu.
Přečtěte si táke můj článek s návodem jak si doma naklíčit mungo klíčky.
Ingredience
- 250 g čínské pažitky
- 300 g mungo klíčků
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky čensku
- 2 cm zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička vína Shaoxing
- 2 polévkové lžičky kuchyňského oleje
- 1 polévková lžička sezamového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
- Omyjeme mungo klíčky a čínskou pažitku a necháme odkapat. Tvdé konce pažitky a případně i květy odkrojíme, zbylou část nakrájíme na 3 cm úseky.
- Nakrájíme na drobno chilli papričku, česnek a zázvor.
- Rozpálíme na pánvi olej a přidáme chilli, česnek a zázvro. Restujeme 30 sekund až 1 minutu dokud místnost neprovoní aroma.
- Přidáme na pánev pažitku a klíčky a restujeme zhruba 2-3 minuty. Jakmile vše změkne a nezmenší se objem, vyzkoušíme. Klíčky by měli zůstat stále křupavé.
- Přidáme do pánve sójovou omáčku, shaoxing víno a sezamový olej. Podle chuti trochu osolíme a opepříme. Vše párkrát promícháme a odstavíme od ohně.
- Můžeme podávat samostatně případně ještě s nudlemi nebo k rýži.