Lehký zeleninový salát s japonskými houbami enoki

Zeleninový salát s enoki houbami

Připravíme si svěží sálát s houby enoki a hromadou pestrobarevné křupavé zeleniny. Budete mít z toho dobrou veselou náladu a salátek bude vypadat velmi lákavě. Enoki houby nebo enokitake je v českém názvu penízovka sametonohá. V obchodech se prodává komerčně pěstované enoki houby, rostou v trsu, jsou celé bílé, má dlouhou nohu a na konci kulatý vypouklý klobouček.  Enoki houba je dlouho využívaná v tradiční čínské medicíně (TCM) a to především pro její velké množství antioxidantů.

Zeleninu si můžete obměnit podle svých chutí nebo vezměte to co je zrovna po ruce. Hodí se na to sladké papriky všech barev, fazolové klíčky, mrkev, okurka, pekingské zelí, cibule, ředkvičky, a tak dále. Recept je vhodný i pro vegetariány.

Pokud používáte „tvrdší“ zeleninu jako je mrkev nebo cibuli, která jako syrová moc pálí, můžete je krátce na 1-2 minutky osmahnout na pánvi.

Doporučené recepty

Ingredience (4 porce)

  • 1 balení enoki hub (100 g)
  • 1 mrkev
  • 1/2 sladké papriky
  • 1/2 okurky
  • 1/2 cibule
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • pár kapek chilli oleje nebo tabasca
  • 1 polévková lžička sezamového oleje
  • 1 polévková lžička kuchyňského oleje
  • 2 lžíce opečených sezamových semínek nebo mletého lněného semínka
  • trochu bylinek na posypání (př. koriandr, pažitka)

Postup přípravy

  1. Odřízneme konce ze spoda enoki hub (cca 3 cm). Pak houby rozkrojíme na kratší části a propláchneme. Houby povaříme ve vodě na 2 minuty a poté necháme odkapat a vychladnout.

2. Ostatní zeleninu omyjeme a nakrájíme na proužky.

3. Mrkev a cibule orestujeme na pánvi na cca 1-2 minutky.

4. Ve velké míse smícháme předvařené enoki houby, zeleninu a bylinky s ostatními dochucovadly a posypeme semínky.

5. Můžeme hned podávat nebo necháme odležet v lednici.

Lehký zeleninový salát s japonskými houbami enoki

Čas přípravy10 minutes
Čas vaření5 minutes
Chod: předkrm, příloha, salát
Kuchyně: Asijská, japonská
Klíčové slovo: enoki houby, veganský recept, vegetariánský recept, zelenina
Porce: 4 porce

Ingredience

  • 100 g 1 balení enoki hub
  • 1 mrkev
  • 1/2 sladké papriky
  • 1/2 okurky
  • 1/2 cibule

Dochucování

  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • pár kapek chilli oleje nebo tabasca
  • 1 polévková lžička sezamového oleje
  • 1 polévková lžička kuchyňského oleje
  • 2 lžíce opečených sezamových semínek nebo mletého lněného semínka
  • trochu bylinek na posypání (př. koriandr, pažitka)

Postup přípravy

  • Odřízneme konce ze spoda enoki hub (cca 3 cm). Pak houby rozkrojíme na kratší části a propláchneme. Houby povaříme ve vodě na 2 minuty a poté necháme odkapat a vychladnout.
  • Ostatní zeleninu omyjeme a nakrájíme na proužky.
  • Mrkev a cibule orestujeme na pánvi na cca 1-2 minutky.
  • Ve velké míse smícháme předvařené enoki houby, zeleninu a bylinky s ostatními dochucovadly a posypeme semínkami.
  • Můžeme hned podávat nebo necháme odležet v lednici.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře