
Připravíme si svěží sálát s houby enoki a hromadou pestrobarevné křupavé zeleniny. Budete mít z toho dobrou veselou náladu a salátek bude vypadat velmi lákavě. Enoki houby nebo enokitake je v českém názvu penízovka sametonohá. V obchodech se prodává komerčně pěstované enoki houby, rostou v trsu, jsou celé bílé, má dlouhou nohu a na konci kulatý vypouklý klobouček. Enoki houba je dlouho využívaná v tradiční čínské medicíně (TCM) a to především pro její velké množství antioxidantů.
Zeleninu si můžete obměnit podle svých chutí nebo vezměte to co je zrovna po ruce. Hodí se na to sladké papriky všech barev, fazolové klíčky, mrkev, okurka, pekingské zelí, cibule, ředkvičky, a tak dále. Recept je vhodný i pro vegetariány.
Pokud používáte „tvrdší“ zeleninu jako je mrkev nebo cibuli, která jako syrová moc pálí, můžete je krátce na 1-2 minutky osmahnout na pánvi.
Doporučené recepty
Ingredience (4 porce)
- 1 balení enoki hub (100 g)
- 1 mrkev
- 1/2 sladké papriky
- 1/2 okurky
- 1/2 cibule
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- pár kapek chilli oleje nebo tabasca
- 1 polévková lžička sezamového oleje
- 1 polévková lžička kuchyňského oleje
- 2 lžíce opečených sezamových semínek nebo mletého lněného semínka
- trochu bylinek na posypání (př. koriandr, pažitka)
Postup přípravy
- Odřízneme konce ze spoda enoki hub (cca 3 cm). Pak houby rozkrojíme na kratší části a propláchneme. Houby povaříme ve vodě na 2 minuty a poté necháme odkapat a vychladnout.
2. Ostatní zeleninu omyjeme a nakrájíme na proužky.

3. Mrkev a cibule orestujeme na pánvi na cca 1-2 minutky.

4. Ve velké míse smícháme předvařené enoki houby, zeleninu a bylinky s ostatními dochucovadly a posypeme semínky.

5. Můžeme hned podávat nebo necháme odležet v lednici.

Lehký zeleninový salát s japonskými houbami enoki
Ingredience
- 100 g 1 balení enoki hub
- 1 mrkev
- 1/2 sladké papriky
- 1/2 okurky
- 1/2 cibule
Dochucování
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- pár kapek chilli oleje nebo tabasca
- 1 polévková lžička sezamového oleje
- 1 polévková lžička kuchyňského oleje
- 2 lžíce opečených sezamových semínek nebo mletého lněného semínka
- trochu bylinek na posypání (př. koriandr, pažitka)
Postup přípravy
- Odřízneme konce ze spoda enoki hub (cca 3 cm). Pak houby rozkrojíme na kratší části a propláchneme. Houby povaříme ve vodě na 2 minuty a poté necháme odkapat a vychladnout.
- Ostatní zeleninu omyjeme a nakrájíme na proužky.
- Mrkev a cibule orestujeme na pánvi na cca 1-2 minutky.
- Ve velké míse smícháme předvařené enoki houby, zeleninu a bylinky s ostatními dochucovadly a posypeme semínkami.
- Můžeme hned podávat nebo necháme odležet v lednici.