
Sookju namul je korejský salát s fazolovými klíčky také známý jako banchan, je jednou z nejoblíbenějších příloh, které se v Koreji často podává k jídlu na malých mističkách. Salát je svěží, velmi chutný, lehký a zdravý. Je to univerzální příloha, která se dobře hodí ke každému jídlu. Připravit si ho můžete rychle a snadno za 5 minut. Vše co potřebujete je fazolové klíčky z mungo nebo sójových bobů (mungo klíčky jsou v českých supermarketech dostupné zatímco sójové ještě ne), česnek, jarních cibuli, sezamový olej, sezamová semínka a sůl.
Pokud si chcete místo koupení klíčků v supermarketu vypěstovat doma vlasní mungo klíčky, můžete se podívat na tento můj příspěvek s návodem jak na to (Jednoduchý návod krok za krokem jak si doma naklíčit mungo klíčky).
Doporučené recepty
Ingredience (2 porce jako předkrm)
- 250 g klíček z mungo fazolí
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 polévkové lžičky sezamového oleje
- 2 polévkové lžičky pražených sezamových semínek
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- špetka soli
Postup přípravy
- Uvařte si vodu v pánvi nebo hrnci, přidejte špetku soli. Poté co se začne vařit vypněte oheň. Blanšírujeme fazolové klíčky ve vodě 2 minuty, ne však déle, protože by klíčky příliš změkly a už by nebyly lahodně křupavé.

- Opláchněte fazolové klíčky ve studené vodě a nechte odkapat.

- Smíchejte odkapané fazolové klíčky v míse s nastrouhaným česnekem, na drobno nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky, sezamovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte a je hotovo.
- Přeji hezké pochutnávání!

Korejský salát z mungo klíčků (Sookju Namul)
Ingredience
- 250 g klíček z mungo fazolí
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 polévkové lžičky sezamového oleje
- 2 polévkové lžičky pražených sezamových semínek
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- špetka soli
Postup přípravy
- Uvařte si vodu v pánvi nebo hrnci, přidejte špetku soli. Poté co se začne vařit vypněte oheň. Blanšírujeme fazolové klíčky ve vodě 2 minuty, ne však déle, protože by klíčky příliš změkly a už by nebyly lahodně křupavé.
- Opláchněte fazolové klíčky ve studené vodě a nechte odkapat.
- Smíchejte odkapané fazolové klíčky v míse s nastrouhaným česnekem, na drobno nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky, sezamovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte a je hotovo.