Originální recept na čínskou kyselo-pálivou pikantní polévku (vegetarian)

Čínská pikantní polévka
Čínská pikantní polévka

Mám tu pro vás recept na skvělou a oblíbenou čínskou polévku, kterou najdete snad v každé čínské restauraci v Čechách. Je to skvělá polévka pro zimní dny, protože vás krásně prohřeje svou pikantností. Jedná se o kyselo-pálivou asijskou polévku nebo někdy také nazývaná ostropálivá polévka, názvy vznikly v přímého překladu čínského názvu „酸辣湯“. Původ této lahodné polévky není tak jasný, ale pravděpodobně pochází ze severu Číny, kde je chladněji a kde jsou oblíbené ostřejší a pálivé chutě.

Jednou z klíčových ingrediencí této polévky je bílý pepř, který se mleje z bílých pepřových zrn. Zajímavostí je, že bílý a černý pepř pocházejí z téhož plodu – pepře černého (piper nigrum). A jak je to možné? Hlavním rozdílem mezi nimi je způsob sklizně a zpracování. Černé pepřové plody jsou sušeny okamžitě po sklizni, což způsobí, že jejich slupka zčerná a zmenší se. Bílý pepř vznikne až dalším procesem, a to pokud jsou plody namočeny minimálně týden a následně se suší jen semeno, které má charakteristickou pikantní a koncentrovanou chuť.

Ingredience

  • 10 g sušených hub jidášovo ucho
  • 15 g sušených hub shiitake
  • 300 g pekingské zelí
  • 200 g tofu
  • 100 g bambusové výhonky
  • 1 cm zázvoru
  • 1 jarní cibulka na posypání
  • 1,5 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička sušených drcených chili papriček
  • 1 čajová lžička bílého pepře
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2-3 polévkové lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 2 polévkové lžíce čínského černého octa Chinkiang
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 500 ml nálevu z namáčení shiitake

Postup přípravy

  1. Nejdříve opláchneme sušené houby pod tekoucí vodou. Shiitake houby dáme do misky a zalijeme 500 ml horké vody a necháme rehydratovat (namáčet) 1 hodinu. Jidášovo ucho zalijeme klidně pouze studenou vodou a necháme namáčet 30 minut.
  2. Z jidášova ucha odstraníme tvrdé a často i písčité šťopky a nakrájíme na tenké proužky.
  3. Shiitake houby vytáhneme z vody a lehce zmáčkneme, abychom z nich trochu vyždímali nasátou vodu. Voda z namáčení shiitake nevyléváme. Je silně houbově aromatická a proto si ji necháme a použijeme jako základ polévky.

Samotné vaření

  1. Do hrnce nalijeme vývar a vodu z namáčení shiitake. Necháme přivést k varu.
  2. Nakrájím na proužky tofu, bambusové výhonky, pekingské zelí, shiitake, jidášovo ucho a kousek zázvoru.
  3. Přidáme do hrnce tofu, bambusové výhonky, pekingské zelí, shiitake, jidášovo ucho a zázvor.
  4. Ochutíme sójovou omáčkou, drcenými chilli papričkami, bílým pepřem a trochou soli.
  5. Vaříme na středním ohni dokud polévka nezačne bublat, zmírníme oheň a povaříme 10 minut.
  6. Poté přidáme zelí a necháme 5 minut vařit dokud nebude zelí měkké.
  7. V půl hrnku vody rozpustíme škrob a pomalu zamícháme do polévky, zahuštěnou polévku ještě minutku povaříme.
  8. Nakonec přidáme čínský černý ocet a sezamový olej. Vyzkoušíme a případně dochutíme dle vlastních preferencí.
  9. Vypneme oheň a odstavíme hrnec.
  10. Podáváme posypané jarní cibulkou.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře