
Mám tu pro vás recept na skvělou a oblíbenou čínskou polévku, kterou najdete snad v každé čínské restauraci v Čechách. Je to skvělá polévka pro zimní dny, protože vás krásně prohřeje svou pikantností. Jedná se o kyselo-pálivou asijskou polévku nebo někdy také nazývaná ostropálivá polévka, názvy vznikly v přímého překladu čínského názvu „酸辣湯“. Původ této lahodné polévky není tak jasný, ale pravděpodobně pochází ze severu Číny, kde je chladněji a kde jsou oblíbené ostřejší a pálivé chutě.
Jednou z klíčových ingrediencí této polévky je bílý pepř, který se mleje z bílých pepřových zrn. Zajímavostí je, že bílý a černý pepř pocházejí z téhož plodu – pepře černého (piper nigrum). A jak je to možné? Hlavním rozdílem mezi nimi je způsob sklizně a zpracování. Černé pepřové plody jsou sušeny okamžitě po sklizni, což způsobí, že jejich slupka zčerná a zmenší se. Bílý pepř vznikne až dalším procesem, a to pokud jsou plody namočeny minimálně týden a následně se suší jen semeno, které má charakteristickou pikantní a koncentrovanou chuť.
Ingredience
- 10 g sušených hub jidášovo ucho
- 15 g sušených hub shiitake
- 300 g pekingské zelí
- 200 g tofu
- 100 g bambusové výhonky
- 1 cm zázvoru
- 1 jarní cibulka na posypání
- 1,5 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička sušených drcených chili papriček
- 1 čajová lžička bílého pepře
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2-3 polévkové lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 2 polévkové lžíce čínského černého octa Chinkiang
- 1 litr zeleninového vývaru
- 500 ml nálevu z namáčení shiitake

Postup přípravy
- Nejdříve opláchneme sušené houby pod tekoucí vodou. Shiitake houby dáme do misky a zalijeme 500 ml horké vody a necháme rehydratovat (namáčet) 1 hodinu. Jidášovo ucho zalijeme klidně pouze studenou vodou a necháme namáčet 30 minut.
- Z jidášova ucha odstraníme tvrdé a často i písčité šťopky a nakrájíme na tenké proužky.
- Shiitake houby vytáhneme z vody a lehce zmáčkneme, abychom z nich trochu vyždímali nasátou vodu. Voda z namáčení shiitake nevyléváme. Je silně houbově aromatická a proto si ji necháme a použijeme jako základ polévky.
Samotné vaření
- Do hrnce nalijeme vývar a vodu z namáčení shiitake. Necháme přivést k varu.
- Nakrájím na proužky tofu, bambusové výhonky, pekingské zelí, shiitake, jidášovo ucho a kousek zázvoru.
- Přidáme do hrnce tofu, bambusové výhonky, pekingské zelí, shiitake, jidášovo ucho a zázvor.
- Ochutíme sójovou omáčkou, drcenými chilli papričkami, bílým pepřem a trochou soli.
- Vaříme na středním ohni dokud polévka nezačne bublat, zmírníme oheň a povaříme 10 minut.
- Poté přidáme zelí a necháme 5 minut vařit dokud nebude zelí měkké.
- V půl hrnku vody rozpustíme škrob a pomalu zamícháme do polévky, zahuštěnou polévku ještě minutku povaříme.
- Nakonec přidáme čínský černý ocet a sezamový olej. Vyzkoušíme a případně dochutíme dle vlastních preferencí.
- Vypneme oheň a odstavíme hrnec.
- Podáváme posypané jarní cibulkou.

