Jednoduchý recept na thajskou polévku Tom Yum s krevety a shimeji

Thajská Tom Yum polévka se shimeji a krevetami
Thajská Tom Yum polévka se shimeji a krevetami

Tradiční thajská pikantní polévka Tom Yum se řadí mezi deset nejoblíbenějších thajských jídel. Je velmi aromatická. V Tom Yum polévce se míchají všechny chutě dohromady, vyrábí se z čili papriček, směsi speciálního koření, citrónové trávy, galangalu, šalotky, listů limetky a citrónové šťávy. Polévku jsem si oblíbila na chladné zimní večery, protože pěkně zahřeje.

Připravuje se v různých variantách, však nejpopulárnější je právě s krevetami. Dále jsou typickými ingrediencemi rajčata, cibule a houby. Vhodné jsou shimeji houby nebo hlíva ústřičná, případně pokud nemůžete sehnat tak v klidu použijte klasické žampióny.

Pro rychlou přípravu Tom Yum polévky použijeme jako základ koupenou Tom Yum pastu (značky Thai Dancer).

Tom Yum pasta od značky Thai Dancer

Různé varianty Tom Yum polévky

Možná jste se sektali s různými jmény této polévky. Já jsem tím byla také dost zmatená když jsem narazila na ty všemožné názvy.

Základní polévka bez masa a mléka se nazývá Tom Yum (nebo také Tom yam nam sai ). Pokud se tam přidají krevety, pak je to Tom Yum Goong (Tom Yum Kung), protože Goong znamenají v thajštině krevety. Pokud do ní ještě přidáme kokosové mléko, pak dostaneme Tom Yum Goong Nam Kohn. Polévka s kuřecím masem je pak Tom Yum Gai (Tom Yam Kai)

Polévka se podává ve 2 variantách buď čirá nebo krémová. V Thajsku ji pravděpodobně dostane v čiré variantě, která je tradiční. Já mám ale raději krémovou s přidáním kokosového mléka.

Ingredience

  • 400g krevet, čerstvých loupaných a odstřívkovaných
  • 150g shimeji houby (nebo jiné houby)
  • 2 rajčata, na hrubo nakrájené
  • 1 malá cibule, na hrubo nakrájené
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička, na kolečka
  • 50g Tom Yum polévková pasta
  • 100 ml kokosového mléka
  • 500 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 polévkové lžíce šťávy z limetky nebo citronu
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky
  • bylinky na posypání

Postup přípravy

1. Odřízneme kořenovou část shimeji hub a poté houby natrháme na jednotlivé nožičky. Propláchneme.

2. Nakrájíme cibuli, rajčata a papričku. Česnek plochou nože jen promáčkneme.

3. V hrnci přivedeme vodu k varu, rozmícháme vněm Tom Yum pastu, přidáme nakrájenou chilli papričku a česnek. Povaříme 2 minuty.

4. Přidáme cibuli, rajčata a houby. Povaříme na středním ohni 3 minuty. Poté přidáme krevety a vaříme další 3 minuty.

5. Přidáme cukr, rybí omáčku a kokosové mléko, povaříme 1 minutu. Přidáme šťávu z limetky a ochutnáme. Doladíme podle chuti (cukr, rybí omáčka, limetka).

6. Nabereme polévku do misek a posypeme koriandrem nebo jarní cibulkou a můžeme podávat! Nejlepší je hned po uvaření, kdy je polévka ještě příjemně teplá. Dobrou chuť!

Thajská Tom Yum polévka se shimeji a krevetami

Krevety jsou akorát, krásně křupavé 🙂

Thajská Tom Yum polévka se shimeji a krevetami, detail lžíce
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře