Tradiční thajská pikantní polévka Tom Yum se řadí mezi deset nejoblíbenějších thajských jídel. Je velmi aromatická. V Tom Yum polévce se míchají všechny chutě dohromady, vyrábí se z čili papriček, směsi speciálního koření, citrónové trávy, galangalu, šalotky, listů limetky a citrónové šťávy. Polévku jsem si oblíbila na chladné zimní večery, protože pěkně zahřeje.
Připravuje se v různých variantách, však nejpopulárnější je právě s krevetami. Dále jsou typickými ingrediencemi rajčata, cibule a houby. Vhodné jsou shimeji houby nebo hlíva ústřičná, případně pokud nemůžete sehnat tak v klidu použijte klasické žampióny.
Pro rychlou přípravu Tom Yum polévky použijeme jako základ koupenou Tom Yum pastu (značky Thai Dancer).
Různé varianty Tom Yum polévky
Možná jste se sektali s různými jmény této polévky. Já jsem tím byla také dost zmatená když jsem narazila na ty všemožné názvy.
Základní polévka bez masa a mléka se nazývá Tom Yum (nebo také Tom yam nam sai ). Pokud se tam přidají krevety, pak je to Tom Yum Goong (Tom Yum Kung), protože Goong znamenají v thajštině krevety. Pokud do ní ještě přidáme kokosové mléko, pak dostaneme Tom Yum Goong Nam Kohn. Polévka s kuřecím masem je pak Tom Yum Gai (Tom Yam Kai)
Polévka se podává ve 2 variantách buď čirá nebo krémová. V Thajsku ji pravděpodobně dostane v čiré variantě, která je tradiční. Já mám ale raději krémovou s přidáním kokosového mléka.
Jak používat asijskou zeleninu Choi Sum v kuchyni
Zelenina Choi Sum…
Rychlý „plácaný“ okurkový salát na osvěžení
Rychlý recept pro…
Recept na rychlé krevety s cibulí v rajčatové omáčce
Ingredience (2 porce):…
Ingredience
- 400g krevet, čerstvých loupaných a odstřívkovaných
- 150g shimeji houby (nebo jiné houby)
- 2 rajčata, na hrubo nakrájené
- 1 malá cibule, na hrubo nakrájené
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička, na kolečka
- 50g Tom Yum polévková pasta
- 100 ml kokosového mléka
- 500 ml vody
- 1 čajová lžička cukru
- 2 polévkové lžíce šťávy z limetky nebo citronu
- 2 polévkové lžíce rybí omáčky
- bylinky na posypání
Postup přípravy
1. Odřízneme kořenovou část shimeji hub a poté houby natrháme na jednotlivé nožičky. Propláchneme.
2. Nakrájíme cibuli, rajčata a papričku. Česnek plochou nože jen promáčkneme.
3. V hrnci přivedeme vodu k varu, rozmícháme vněm Tom Yum pastu, přidáme nakrájenou chilli papričku a česnek. Povaříme 2 minuty.
4. Přidáme cibuli, rajčata a houby. Povaříme na středním ohni 3 minuty. Poté přidáme krevety a vaříme další 3 minuty.
5. Přidáme cukr, rybí omáčku a kokosové mléko, povaříme 1 minutu. Přidáme šťávu z limetky a ochutnáme. Doladíme podle chuti (cukr, rybí omáčka, limetka).
6. Nabereme polévku do misek a posypeme koriandrem nebo jarní cibulkou a můžeme podávat! Nejlepší je hned po uvaření, kdy je polévka ještě příjemně teplá. Dobrou chuť!
Krevety jsou akorát, krásně křupavé 🙂