Exotická zelenina čajot v kuchyni

Exotická zelenina čajot
Exotická zelenina čajot

Co je to čajot

Čajot je exotická zelenina z čeledi tykvovité, patří do stejné rodiny jako dýně, patison nebo cuketa. Také se jí říká sladkojam jedlý anebo chayote, lidově pak mexická okurka. Plod se vyznačuje se atypickým hruškovitým tvarem se svrásčitým spodkem nebo slabým žebrováním. Chuťově je čajot poměrně nevýrazný, podobný kedlubně.

Plod čajotu je světle zelený, nejčastěji se prodává ve velikosti zhruba 10-15 cm. Plod by měl být pevný, bez hnědých skvrn a proláklin. Plod je celý jedlý a není potřeba ani loupat (já jsem ale zvyklá ho loupat, je to stejné jako u mrkve, tak jak kdo je zvyklý :D), uprostřed obsahuje jedno větší semeno, které lze opražit a konzumovat jako ořechy.

Exotická zelenina čajot
Podélný řež čajotu, kde je vidět dužina se semenem

Jak vařit s čajotem v kuchyni

Čajot lze konzumovat jen tak syrový nebo po krátké tepelné upravě, aby i po uvaření zůstal krásně křehký. V podstatě se s ním zachází úplně stejně jako s okurkou. Lze jej na krátko podusit, péct, nakládat, restovat nebo výborně se hodí jak do studených, tak i teplých salátů.

Kromě plodu se konzumují i jiné části této rostliny. Listy a výhonky se používají jako klasická zelenina. Z listů lze louhovat čaj, který je vhodný při léčbě vysokého tlaku nebo při léčbě ledvinových kamenů. Dokonce i dužnaté kořenové hlízy se sklízejí a používají se jako brambory.

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře