Recept na restovaný lotosový kořen s paprikou [vegan]

Lotosový kořen je jedlý oddenek (podzemní stonek) lotosové rostliny. Oddenek je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku, proto je název lotosový kořen trochu matoucí. Lotos pochází z Asie, Austrálie, Nové Guineje a částí Středního východu. Lotosové rostliny rostou v bahně mělkých rybníků, močálů, lagun a zaplavených polí.

Celá rostlina je v podstatě jedlá a všechny části mají léčebné účinky. Nejoblíbenější je právě oddének, který roste v bahně a se sklízí na podzim, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Díky tomu, že roste v bahně obsahuje velké množství vzácných minerálních látek a pomáhá hojit poškozené kosti, svaly a cévy. Proto je vhodné ji konzumovat také při léčbě po mozkové příhodě nebo zlomenin kostí nebo pro posílení plic a průdušek.

Lotosový kořen obsahuje nízký obsah kalorií a můžete ho v klidu jíst i při držení nízokokalorické diety pro hubnutí.

Kde v ČR koupit produkty z lotosu?

Sušené oddenky, které se prodávají jako sušená bílá kolečka a práškový lotos lze najít ve stále nabídce v řadě prodejen zdravé výživy.

Jinak je celoročně dostupná také na vietnamské tržišti čerstvý balený ve vakuovém obalu. Kořen lotosu má barvu jako cizna, měl by být těžký a pevný, bez měkkých skvrn nebo modřin.

Co vše můžeme u lotosu jíst?

Lotosový kořen v podobě prášku

Lotus kořenový prášek, se vytváří z sušeného a jemně rozemletého lotosového kořene.

Podává se jako instantní puding, zalije se vroucí vodou a pochvíli míchání se vytvoří želatinová pasta podobná pudinku.

Čerstvá lotosový kořen se nejčastějí používá na restování s jinou zeleninou nebo masem. Takto připravený lotosový kořen je křupavý, lehce sladký a svěží. Pokud ho použijeme do polévky nebo dušeného jídla, pak získá konsistenci podobnou vařeným bramborám.

Lotosová semínka

Lotosová semínka přidávají do polévek nebo do čínské ryžové polévce congee neboli zhou(čou). Mletá pasta z lotosového semene se používají zejména do dezertů a šátečků, pro nás známé sladkosti jako mooncake a daifuku.

Květ a listy lotosové rostliny

I když nejsou tak široce dostupné, dokonce i okvětní lístky a listy lotosové rostliny jsou jedlé.

Ingredience

  • 2 články čerstvého lotosového kořene
  • 2 velké špičaté zelené papričky
  • 3 plátky zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • olej

Lotosový kořen se skládá z článků, které vypadájí jako klobásy. Pro dvě osoby použijeme 2 články.

Postup přípravy

  1. Odkrojíme černé konce lotosového kořene a oloupeme pomocí škrabky na zeleninu.
  1. Poté opláchneme ve studené vodě.
  2. Nakrájíme na tenká kolečka. Nakrájená kolečka ponořte do vody s lžící octa, aby nezčernala. Jinak by na vzduchu rychle zčernaly a jídlo by nebylo pěkné.
  1. Omyjeme zelené papričky, rozpůlíme na půl a nakrájíme na dlouhé proužky.
  1. Připravíme si zázvor nakrájený na proužky a na drobno nasekaný česnek.
  2. Rozehřejeme si pánev s olejem.
  3. Poté orestujeme na 1 minutu zázvor a česnek.
  4. Přidáme do pánve nakrájená lotosová kolečka a restujeme 3 minut.
  5. Poté přidáme 1 lžíci sójové omáčky a 1 lžíci ústřicové omáčky, celé restujeme ještě 1-2 minuty.
  6. A je hotovo.

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře