Co je to seitan a jak si vyrobit seitan z přeničného lepku

Seitan

Seitan je často používán jako vegenská nahrážka masa, je někdy také označováno jako přeničné maso. S masem však nemá nic společného. Seitan je tvořen čistým přeničním lepkem a má vysoký obsah bílkoviny, což z něj dělá výbornou alternativu k masu. Seitan lze vyrobit tak, že byste ho na pohled od masa nerozeznali, má vláknitou a žvýkavou strukuturu. Dá se dobře vytvarovat a ochutit. Seitan je také dobře stravitelný, pokud zrovna nejste na lepek alergický.

Odkud pochází seitan a jaká je historie seitanu

Seitan pochází ze starověké Číny a má 1500 letou historii. Budhističtí mniši v šestém století objevili pšeničné maso po namočení pšeničného těsta do vody, díky čemu odstranili veškerý škrob a zbyl pouze pšeničný lepek s vysokým obsahem bílkovin. Tomuto procesu se říká “vymývání těsta”. Budhisti předávali tuto znalost výroby „pšeničného masa“ dál a nabádali lidi k bezmasé stravě.

Jak vyrobit seitan z přeničného lepku

Koupila jsem si seitanový prášek (přeničný lepek) od německé značky Veganz, v balení bylo 250 g. Na obale je stručný návod jak vyrobit seitan. Doporučuji však postup přípravy seitanu podle čínského receptu popsaný níže. Rozdíl je v tom, že do seitanu se přimýchá trochu droždí a nechá se nakynout. Výsledný seitan má pak nadýchanou strukturu jako chleba s velkými děrami a hezky nasává chutě. Takto připravený seitan se více hodí na asijské recepty, které mám na mém webu.

Veganz setain prášek
Popisek na obalu

Postup výroby seitanu

  1. Rozmíchejte ve 4 lžících vlažné vody 5 g suchého pekařského droždí.
Rozmícháné droždí
  1. Ve velké míse smíchejte 250 g seitanového prášku se 280 ml studené vody a přilije směs s droždím.
  1. Směs promíchejte a rukou hněte dokud se nevytvoří těsto.
  1. Mísu s těstem pak přikryjte fólií a nechte kynout 3 hodiny.
  1. Po kynutí se těsto už nemusí hníst a rovnou postoupíme k vaření.

Vaření seitanu na páře

  1. Přpravíme si talíř s plochým dnem, který se vejde do napařovacího hrnce. Dno talíře namažeme trouškou olejem.
  1. Odkrojíme půlku těsta, položímeho talíř a pomocí rukou těsto na talíři rovnoměrně rozprostřeme. Bude to docela těžké, ale stačí zhruba.
  1. Do hrnce dáme trojnožku a zalijeme studenou vodou do výše 1 cm pod horní hranu trojnožky.
  1. Položíme do hrnce talíř se seitanem a přikryjeme pokličkou, tak aby tam zůstala škvírka pro unikání páry, aby teplota nebyla tak vysoká.
  1. Vaříme nejdříve na velkém ohni dokud se voda nepřivede k varu. Poté napařujeme na středním ohni 30 minut. Poté vypneme oheň a necháme ještě dalších 15 minut v hrnci odpočinout.
  1. Seitan necháme vychladnout a nakrájíme třeba na proužky a na kostky.

Vaření seitanu ve vodě

  1. Pro vaření ve vodě jsme seitan nakrojila na tlusté plátky připomínající steak.
  1. Připravíme hrnec s vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Seitan vařený ve vývaru bude mnohem chutnější díky tomu, že velmi nasává chuť vývaru.
  1. Vaříme na mírném ohni 30 minut.
  1. Nechte vychladnout a pak lehce vymačkejte zbylou vodu. 

Takhle vypadá várka hotového seitanu připraveného z 250 g seitanového prášku.

seitan připravený z přeničného lepku

Jak vařit se seitanem

Hotový seitan můžete hned použít do receptů nebo skladujeme zmražené. V Asii se seitan používá na restování, dušení s omáčkou, do polévek nebo mícháných salátů. V budhistických restaurací dostanete seitan, který je vytvarovaný do tvarů celých ryb, kuřecího masa, bůčku a mnoho jiných.

Restované seitanovém plátky s pórkem a nudlemi.

Seitanové proužky vařené se zelím a omáčkou s rýží.

Marinovaný seitanový steak se žampióny, pakchoi a rýží.

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře