Nejlepší sálat ze silken tofu se sójovou omáčkou

Silken tofu v misce zalité omáčkou
Silken tofu v misce zalité omáčkou

Asijská kuchyně je neskutečně rozmanitá, nabízí tolik různých způsobů přípravy tofu. Dnes představím velmi jednoduchý recept na salát ze silken tofu, česky „hedvábného“ tofu. Celý salát můžete mít hotový za 10 minut, stačí tofu uvařit na páře a zalít omáčkou. Silken tofu je extrémně jemné a lahodné, samo osobě nemá výraznou chuť, vzhledem i strukturou připomíná puding. Také proto se musí se silken tofu manipulovat opartně, aby se nerozbilo.

Jak dostat silken tofu z vaničky aniž by se rozbilo

Je tu takový trik, na to jak otevřít vaničku se silken tofu aniž bychom ho rozbili. Silken tofu koupíte většinou ve vakuované plastové vaničce. Tofu jsem koupila od značky Unicurd, nepodařilo se mi ale odtrhnout plastovou fólii, tak jako když se otevírá jogurt. Proto jsem použila nožík a lehce jsem nařízla okraje kolem dokola. Připravte si misku s plochým dnem, ve kterém budete tofu napařovat a které se vejde do Vašeho napařovacího hrnce. Vaničku s tofu přiklopte dnem nahoru na misku. Poté pomocí nůžek nastřihněte diagonálně 2 spodní rohy vaničky, aby se tam dostal vzduch, které uvolní tofu. Pak už stačí plastovou vaničku zvednout a tofu zůstane v misce neporušené. Nezapomeňte vytáhnout i horní plastovou fólii.

Silken tofu od značky Unicurd
Nastřžené rohy
Silken tofu

Ingredience

  • 1 vanička silken tofu (cca 300 g)

Na omáčku

  • 1 hrst lístku z koriandru
  • 1/2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 polévkové lžíce čínského černého octa Chinkiang (pokud nemáte ta se dá nahradit balsamico octem)

Postup přípravy

  1. Tofu odstraníme z vaničky přímo do mísky ve kterém se bude na pařovat.
  1. Tofu necháme 3 minuty odstát v misce, poté opatrně vylijeme vytvořenou vodu na dně misky.
  1. Rozvaříme vodu v hrnci k varu, do hrnce umístíme trojnožku a naní dáme misku s tofu, přiklopíme. Vaříme na páře 8 minut.
  1. Mezitím si připravíme omáčku. Jarní cibulku, papričku a česnek nasekáme na drobno, koriandr natrháme listy a vše smícháme s ostatními ingrediencemi.
  1. Poté co je tofu hotové, opatrně vytáhneme misku s tofu, odlijeme vytvořenou šťávu na dně a zalijeme omáčkou. Můžete hned podávat. Dobrou chuť!
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře