Japonci milují ryby a mořské plody. Připravují tyto pochoutky nejen syrové v sushi, ale mají také mnoho zajímavých vařených receptů. Jedním z nich je pečená (grilovaná) makrela. Stačí filety z makrely posolit a hodit na pánev. Přesně tak jednoduché. Další způsoby japonské přípravy makrely jsou nakládané makrely v octu, v kari omáčce nebo v miso omáčce.
Recept připravujeme z makrely obecné, která je podle mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů kategorizováno jako málo ohrožený druh. Je lepší si koupit chlazenou a ne mraženou makrelu. Pokud neseženeme hotové filety můžeme si vyfiletovat celou makrelu.
Efekt grilované makrely lze velmi dobře udělat i na pánvi.
Jednoduchý recept na křupavý cukrový hrášek s česnekem za 15 minut!
Recept na restovaný cukrový hrášek s…
Lehký zeleninový salát s japonskými houbami enoki
Připravíme si svěží sálát s houby…
Rychlý „plácaný“ okurkový salát na osvěžení
Rychlý recept pro jemně pikatní a…
Ingredience (2 porce)
- 4 filety z makrely (můžete filety připravit z celé makrely)
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Oškrábeme šupiny a omyjeme filety.
- Usušíme filety kuchyňským ubrouskem.
- Z obou stran posolíme filety a necháme působit 10 minut.
- Působením soli se na povrchu filet objeví vodní kapky. Opět filety osušíme kuchyňským ubrouskem.
- Rozpálíme pánev s 1 lžící oleje.
- Položíme filety stranou kůže dolů na pánev. Smažíme filety na mírném ohni z každé strany zhruba 4 minuty do zlatova.