Rychlý „plácaný“ okurkový salát na osvěžení

Okurkový salát

Rychlý recept pro jemně pikatní a česnekový předkrmový salát po čínsku. V čínštině se mu říká 拍黄瓜 (pinyin: Pāi-huáng-guā) a doslova to znamená poplácat okurku, dole v instrukcích představíme jak na to. Důležité je mít po ruce čerstvou okurku a ne takové ty změklé.

Recept vhodný pro vegetariáni i vegani.

Ingredience (2 porce):

  • 1 velká okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pálivá chili paprička nebo 1/2 čajové lžíce chili oleje
  • 1/2 čajové lžíce soli
  • 1/2 čajové lžice cukru
  • 2 čajové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 čajová lžíce sezamového oleje
  • 1 čajová lžíce rýžového octu

Postup přípravy:

  1. Umyjeme okurku, rozpůlíme a poté každou půlku podélně rozkrojíme. Vezmeme větší nůž/misku/prkénko a poplácáme okurku tak, aby popraskala po celé své délce. Takhle poplácaná okurka lépe absorbuje chutě z omáčky. (Pokud při plácání okurka moc střiká, můžete ji nejdříve přikrýt kuchyňskou fólií a pak teprve začít plácat.)

2. Všechny části okurky nekrájíme na kostičky a dáme do mísy. Posolíme a zamícháme, necháme teď sůl působit cca 10 minut. Po 10 minutách si můžeme všimnout, že na dně misky je voda, která okurka pustila, tu vodu vylijeme. Takto upravená okurka je pak mnohem křupavější.

3. V jiné misce si připravíme omáčku. Smícháme nastrouhaný česnek, chili, cukr, sezamovy olej, ocet a sójovou omáčku, důkladně promícháme. Poté omáčku přilijeme do misky s okurkou a také promícháme.

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře