Proč jsem do nadpisu napsala rychlý recept? Protože bude opravdu rychlý, používám na něj mražené krevety a mražený hrášek. Samozřejmě, pokud máte po ruce čerstvé krevety je to určitě lepší. Ale když není…, nevadí.
Každému se to určitě stalo, příjdeme k lednici a chceme rychle připravit nějaké jídlo, ale aby to také dobře chutnalo a bylo výživově vyvážené. A to může vyřešit mražená zelenina a mražené krevety. V mrazáku mám vždy aspoň několik druhů zeleniny a balení mražených krevet, po kterých šáhnu, když se mi nechce nic krájet, umývat a loupat. Mražený hrášek uchovává také jasnější zelenou barvu a je občas chuťově lepší než čerstvý.
Proč krevety s hráškem, protože tahle kombinace je v Asii častá. Obojí se vaří pouze krátce a dochutí namíchanou asijskou omáčkou, kterou Vás naučím dole v postupu přípravy. Toto jídlo můžete podávat jako lehčí večeři jen tak nebo může být přílohou k něčemu jinému.
Hrášek je vlastně docela dobrou zeleninou a měli bychom ho určitě více zakomponovat do našeho jídelníčku. Hrách má vysoký obsah vlákniny, vitamínů C, betakarote a vitamíny skupiny B. Je také zdrojem minerálních látek jako hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Proč jíst krevety si můžete přečíst v tomto mém článku Proč jíst krevety a jak je připravovat v kuchyni.
Recept na předkrm z černých vajec jako z čínské restaurace
Chcete si vyzkoušet černé vejce doma?…
Jednoduchý recept na čínské Mapo Tofu
Mapo tofu (v mandarínksé čínštině vyslovujeme…
Proč jíst krevety a jak je připravovat v kuchyni
Krevety se nachází jak v mořích,…
Ingredience (2 porce jako hlavní jídlo, 4 porce jako příloha)
- 250-300 g mražený krevet, loupaných (necháme přirozeně rozmrazit nebo pod vodu)
- 300 g mraženého hrášku
- 2 plátky zázvoru
- 1 čajová lžička strouhaného česneku
- 50 ml rýžového vína (Shaoxing nebo sake)
- 1 polévkové lžíce sezamového oleje
- 1,5 čajové lžičky bramborového škrobu
- 1/2 čajová lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce vody
- 1/2 čajové lžíce oleje
Postup přípravy
- Krevety umístíme do misky a přidáme 1 čajovou lžičku bramborového škrobu a trochu soli, pořádně několikrát promícháme (nejlépe rukou) a poté propláchneme. Touto úpravou budou krevety mnohem křupavější a zmírníme pach mořských plodů.
- Krevety poté osušíme kuchyňským papírem.
- Poté v misce krevety lehce marinujeme přidáním rýžového vína a špetky soli, promícháme a necháme pár minut odležet.
- Připravíme si omáčku. V malé misce smícháme rýžové víno, sůl, sezamový olej, vymačkaný česnek, na drobno nakrájený zázvor, 1/2 čajové lžičky škrobu a 2 polévkové lžíce vody.
- Rozehřejeme v pánvi olej. Přidáme krevety a restujeme dokud nezrůžoví.
- Přidáme mražený hrášek a vaříme pár minut dokud nebude hrášek měkký.
- Poté přidáme namíchanou omáčku a vaříme dokud omáčka nezhoustne.
- Můžeme podávat. Dobrou chuť!