Smažená rýže se zeleninou a vejcem (vegetarian)

Smažená rýže se zeleninou

Čínská smažená rýži s vejcem se podává skoro v každé asijské restauraci, zkuste si ji sami doma. A dokonce domácí může být lepší než z restaurace.

Smažená rýže je takovým základním receptem, je jednoduchý, člověk se nasytí, zeleninu můžeme různě obměňovat, tak jak se nám chce. Vhodné je i jako vegetariánské jídlo, k tomu můžete přidat i tofu, seitan nebo tempeh.

Na čínskou smaženou rýži se obvykle používá den stará rýže. Večer před použitím rýži uvařte a uskladněte zakrytou v lednici. Z rýže se odpaří nadbytečná vlhkost, takže se při smažení nebude lepit k sobě a výsledná smažená rýže nebude kašovitá. Pokud jste si takto rýži předem nepřipravili, není to úplně ztracené. Rýži po uvaření odkryjte a nechte pořádně vychladnout, takhle by to mělo také stačit.

Pro tento recept můžete použít skoro jakoukoliv zeleninu. Mějte jen napaměti, že s každou zeleninou se do jídla dostává vlhkost. Abyste měli smaženou rýži hezky suchou a křupavou, je lepší použít tvrdší zeleninu s malým obsahem vody, jako je kukuřice, paprika, mrkev, hrášek, fazole, cuketa.

Ingredience (2 porce)

  • 2 velká vejce
  • 1 malá cibule
  • 1,5 šálku mix mražené zeleniny (př. hrášek, kukuřice, mrkev) (můžeme použít i čerstvou)
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 200 g jasmínové rýže (doporučuje se použít vařená noc předem)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte tamarindovou pastu)
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli a pepře
  • 2 čajové lžičky sezamového oleje

Postup přípravy

  1. Do předem uvařené rýže přidejte špetku soli a 1 lžíci rostlinného oleje, promíchejte.
  1. Nakrájejte na drobno cibuli a jarní cibulku.

  1. Rozbijte vejce do misky a vidličkou je lehce prošlehejte, ochuťte trochou solí a pepřem. 
  1. Zahřejte pánev s 1 lžící oleje na středně vysoký oheň. Přidejte rozšlehaná vejce a míchejte je asi minutu. Hotové vejce přeneste do misky.
  1. Rozehřejte pánev (lépe použít wok) na vyšší teplotu a přidejte 1 lžíci oleje. Orestujte cibuli na asi 1 až 2 minuty, poté přidejte mix mražené zeleniny, restujte 3 minuty, trochu ochuťte solí.
  1. Přidejte vařenou rýži do pánve. Shluky rýže rozdělte, poté stále míchejte a obracejte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a zamíchejte.
  1. Poté přidejte do pánve vejce a jarní cibulku, promíchejte.
  1. Dobrou chuť!

Smažená rýže se zeleninou a vejcem (vegetarian)

Smažená rýže je takovým základním receptem, je jednoduchý, člověk se nasytí, zeleninu můžeme různě obměňovat, tak jak se nám chce. Vhodné je i jako vegetariánské jídlo, k tomu můžete přidat i tofu, seitan nebo tempeh.
Čas přípravy5 minutes
Čas vaření10 minutes
Uvařte rýži večer předem20 minutes
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská, čínská
Klíčové slovo: cibule, mražená zelenina, rýže, vejce
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 2 velká vejce
  • 1 malá cibule
  • 1,5 šálku mix mražené zeleniny (př. hrášek, kukuřice, mrkev) (můžeme použít i čerstvou)
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 200 g jasmínové rýže (doporučuje se použít vařená noc předem)
  • 1  polévková lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte tamarindovou pastu)
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli a pepře
  • 2 čajové lžičky sezamového oleje

Postup přípravy

  • Do předem uvařené rýže přidejte špetku soli a 1 lžíci rostlinného oleje, promíchejte.
  • Nakrájejte na drobno cibuli a jarní cibulku.
  • Rozbijte vejce do misky a vidličkou je lehce prošlehejte, ochuťte trochou solí a pepřem. 
  • Zahřejte pánev s 1 lžící oleje na středně vysoký oheň. Přidejte rozšlehaná vejce a míchejte je asi minutu. Hotové vejce přeneste do misky.
  • Rozehřejte pánev (lépe použít wok) na vyšší teplotu a přidejte 1 lžíci oleje. Orestujte cibuli na asi 1 až 2 minuty, poté přidejte mix mražené zeleniny, restujte 3 minuty, trochu ochuťte solí.
  • Přidejte vařenou rýži do pánve. Shluky rýže rozdělte, poté stále míchejte a obracejte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a zamíchejte.
  • Poté přidejte do pánve vejce a jarní cibulku, promíchejte.
  • Dobrou chuť!

Související články

Subscribe
Upozornit na
guest
Recipe Rating




0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře