
Čínská smažená rýži s vejcem se podává skoro v každé asijské restauraci, zkuste si ji sami doma. A dokonce domácí může být lepší než z restaurace.
Smažená rýže je takovým základním receptem, je jednoduchý, člověk se nasytí, zeleninu můžeme různě obměňovat, tak jak se nám chce. Vhodné je i jako vegetariánské jídlo, k tomu můžete přidat i tofu, seitan nebo tempeh.
Na čínskou smaženou rýži se obvykle používá den stará rýže. Večer před použitím rýži uvařte a uskladněte zakrytou v lednici. Z rýže se odpaří nadbytečná vlhkost, takže se při smažení nebude lepit k sobě a výsledná smažená rýže nebude kašovitá. Pokud jste si takto rýži předem nepřipravili, není to úplně ztracené. Rýži po uvaření odkryjte a nechte pořádně vychladnout, takhle by to mělo také stačit.
Pro tento recept můžete použít skoro jakoukoliv zeleninu. Mějte jen napaměti, že s každou zeleninou se do jídla dostává vlhkost. Abyste měli smaženou rýži hezky suchou a křupavou, je lepší použít tvrdší zeleninu s malým obsahem vody, jako je kukuřice, paprika, mrkev, hrášek, fazole, cuketa.

Korejský recept na salát z lotosového kořene (Yeonkeun Jorim)
Vařený lotosový kořen Yeongeun jorim (연근 조림)…

Vegetariánský Kung Pao s lotosovým kořenem a arašídy
Vegetariánská verze tradičního čínského receptu Kung pao,…

Jak používat asijskou zeleninu Choi Sum v kuchyni
Zelenina Choi Sum ( čínsky: 菜心 ,…
Ingredience (2 porce)
- 2 velká vejce
- 1 malá cibule
- 1,5 šálku mix mražené zeleniny (př. hrášek, kukuřice, mrkev) (můžeme použít i čerstvou)
- 1 stonek jarní cibulky
- 200 g jasmínové rýže (doporučuje se použít vařená noc předem)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte tamarindovou pastu)
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- špetka soli a pepře
- 2 čajové lžičky sezamového oleje

Postup přípravy
- Do předem uvařené rýže přidejte špetku soli a 1 lžíci rostlinného oleje, promíchejte.
- Nakrájejte na drobno cibuli a jarní cibulku.

- Rozbijte vejce do misky a vidličkou je lehce prošlehejte, ochuťte trochou solí a pepřem.

- Zahřejte pánev s 1 lžící oleje na středně vysoký oheň. Přidejte rozšlehaná vejce a míchejte je asi minutu. Hotové vejce přeneste do misky.
- Rozehřejte pánev (lépe použít wok) na vyšší teplotu a přidejte 1 lžíci oleje. Orestujte cibuli na asi 1 až 2 minuty, poté přidejte mix mražené zeleniny, restujte 3 minuty, trochu ochuťte solí.
- Přidejte vařenou rýži do pánve. Shluky rýže rozdělte, poté stále míchejte a obracejte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a zamíchejte.

- Poté přidejte do pánve vejce a jarní cibulku, promíchejte.

- Dobrou chuť!

Smažená rýže se zeleninou a vejcem (vegetarian)
Ingredience
- 2 velká vejce
- 1 malá cibule
- 1,5 šálku mix mražené zeleniny (př. hrášek, kukuřice, mrkev) (můžeme použít i čerstvou)
- 1 stonek jarní cibulky
- 200 g jasmínové rýže (doporučuje se použít vařená noc předem)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte tamarindovou pastu)
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- špetka soli a pepře
- 2 čajové lžičky sezamového oleje
Postup přípravy
- Do předem uvařené rýže přidejte špetku soli a 1 lžíci rostlinného oleje, promíchejte.
- Nakrájejte na drobno cibuli a jarní cibulku.
- Rozbijte vejce do misky a vidličkou je lehce prošlehejte, ochuťte trochou solí a pepřem.
- Zahřejte pánev s 1 lžící oleje na středně vysoký oheň. Přidejte rozšlehaná vejce a míchejte je asi minutu. Hotové vejce přeneste do misky.
- Rozehřejte pánev (lépe použít wok) na vyšší teplotu a přidejte 1 lžíci oleje. Orestujte cibuli na asi 1 až 2 minuty, poté přidejte mix mražené zeleniny, restujte 3 minuty, trochu ochuťte solí.
- Přidejte vařenou rýži do pánve. Shluky rýže rozdělte, poté stále míchejte a obracejte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a zamíchejte.
- Poté přidejte do pánve vejce a jarní cibulku, promíchejte.
- Dobrou chuť!