Japonská vaječná rolka tamagoyaki nebo také japonská rolovaná omeleta je častou součástí bento setu, tedy japonského obědového boxu. Tamagoyaki (卵焼き nebo 玉子焼き) mají lehce nasládlou chuť a dají se připravit buď čistě vaječné nebo se přidávají další suroviny jako je zelenina, nori plátky, sýr, krabí tyčinky, kimchi atd. Kdo japonskou kuchyni již trošku zná si určitě všimnul, že japonské pokrmy jsou často nasládlé, cukr se v japonské kuchyni používá značně i ve slaných pokrmech pro zvýraznění umami chuti. V receptu pro lehké zvýraznění chuti přidávám také drobet sójové omáčky. Aby rolky nebyly příliš obarvené použijeme, na to světlou sójovou omáčku.
V mém receptu níže si uděláme japonskou vaječnou rolku s plátkem mořské řasy. Do vaječné rolky zaroluji stejný plátek nori sheetu, který se používá při rolování sushi.
Japonská vaječná rolka tamagoyaki je velmi běžným pokrmem pro každou japonskou domácnost a připravuje se ve speciální hranaté pánvi. Tu však většina z nás doma nemá. Dobrá zpráva je, že se díky pár trikům dá připravit i na kulaté pánvi. Příprava je rychlá a snadná a rolky jsou velmi oblíbené u japonských dětí.
Pikantní sečuánský salát z bramborových proužků
Tento jednoduchý sečuanský recept na salát z barmborových…
Jednoduchý návod krok za krokem jak si doma naklíčit mungo klíčky
Mungo klíčky nebo mungo výhonky jsou nedílnou součástí…
Houba shiitake: poklad asijské kuchyně a její využití
Shiitake neboli houževnatec jedlý je jedna z nejznámějších…
Ingredience
- 4 vejce
- 1 plátek mořské řasy na sushi (nori sheet)
- 1 špetka soli
- 1 špetka cukru
- 1 špetka japonského rybího prášku Dashi (nepovinný)
- 1/2 čajové lžičky sójové omáčky
- 1čajová lžička sladkého japonského rýžového vína Mirin
- 1čajová lžička studené vody
- 1/2 lžíce kuchyňského oleje
Postup přípravy
- Rozklepeme vejce do mísy a pomocí manuálního šlehače rozšleháme. Plátek mořské řasy na rolování sushi rozstřihneme na půlku.
- Rozehřejeme pánev na mírném ohni, přidáme trochu oleje a olej rozetřeme kuchyňským papírem. Stačí tenká vrstva oleje.
- Rozlejeme na pánev tenkou vrstvu vajíčka a na ní položíme 1/2 mořské řasy.
- Z kraje začneme hned rolovat vaječnou placku. Až bude cela srolovaná, přemístíme ji na kraj pánve, zbytek pánve potřeme znovu olejem a přilijeme další tenkou vrstvu rozšlehaných vajec.
- Začneme opět ze stejného kraje, tam kde jsme umístili rolku, rolovat až na druhý konec pánve. Jakmile je vaječná rolka celá srolovaná umístíme ji na talíř.
- Ze zbylými surovinami pokračujeme stejně. Mně vyšla 4 vajíčka na 2 rolky.
- Před podáváním rolky nakrájíme a hezky naaranžujeme.
- Tamagoyaki můžeme jíst jak za tepla, tak i za studena. Dobrou chuť!