Korejský recept Dubu Jorim (두부조림) je založený na jednoduchém vaření tofu v omáčce. Díky tomuto receptu rázem vykouzlíte z tofu velmi chutný a aromatický pokrm. Typicky se podává spolu s miskou rýže a miskou polévky a k tomu ještě na několik mističek s různými přílohami banchan. V typické korejské restauraci dostanete přílohu banchan úplně automaticky, nezáleže na tom, co si objednáte. Tofu s pálivou omáčkou je také oblíbenou přílohou do korejských lunch boxů pro děti do školy.
Tofu je jedním ze základních surovin v Asii, kde mají na tofu nepřeberné množství receptů a variací, jak jej chutně připravit. Můžeme použít tofu, které je běžně prodáváné v supermarketu. Lepší je ale použít asijské „firm“ tofu, které seženete v asijském obchodě. V asijských obchodech najdete kromě firm tofu ještě dva druhy tofu, a to soft a silken tofu. Pevné „firm“ tofu je nejvhodnější na smažení, protože má pevnější strukturu než ostatní dva druhy.
Koukněte také na tyto recepty s tofu
- Jednoduchý recept na čínské Mapo Tofu
- Recept Yaki udon nudle s tofu [vegan]
- Chutné a jednoduché japonské houby shimeji s tofu
- Recept na obalovaný tofu řízek s japonskou katsu omáčkou [vegan]
Ingredience (2 porce)
- 1 vanička tofu (cca 300 g)
- 1 polévková lžíce korejské červené chilli pasty Gochujang
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- 1/2 šálku vody
Na posypání
- jarní cibulka
- sezamová semínka
Postup přípravy
- Nakrájíme tofu na čtverce o tloušce 2 cm. Položíme je na kuchyňský papír a navrch dáme další papír, lehce zatlačíme a tofu osušíme.
- Rozehřejeme na pánvi 2 polévkové lžíce oleje a smažíme na středním ohni tofu z obou stran zhruba 3 minuty do křupava.
- Mezitím si připravíme v misce omáčku smícháním chilli pasty a sójové omáčky.
- Poté, co je tofu usmažené z obou stran, naneseme lžičkou na tofu omáčku a přidáme do pánve šálek studené vody.
- Vaříme na mírném ohni zhruba 3 minuty s otevřenou poklicí. Tofu mezitím absorbuje chutě a omáčka zhoustne.
- Podáváme s nasekanou jarní cibulkou a posypané sezamovými semínky.