Recept Yaki udon nudle s tofu [vegan]

Yaki udon

Dnes přináším recept na japonskou klasiku, Yaki udon nudle s tofu, jako všechny stir-fry recepty i tento je velmi jednoduchý a variabilní, v podstatě můžete vytvořit kombinaci zeleniny podle vlastní chuti. Vždy začínáme restovat na pánvi zeleninu, která je netvrdší. Recept je ve veganské verzi s tofu, ale můžete tofu nahradit kuřecím, vepřovým, hovězím nebo krevetami.

Recept vhodný pro vegetariáni i vegani.

Co to znamená Yaki udon?

Yaki udon (焼 き う ど ん, „smažený udon“) je japonský pokrm z udon nudlí smíchaný se sojovou omáčkou, masem (obvykle vepřovým) a zeleninou. Udon nudle jsou druh japonských tlustých nudlí vyrobených z pšeničné mouky, vody a soli.

Ingredience (2 porce):

  • 2 balení udon
  • 2 hlávky pak choi
  • 1 mrkev
  • 300 g žampióny
  • 1/ 2 vaničky tofu (cca 200g)
  • jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku

Omáčka a dochucovadla:

  • 3 lžíce japonské sójové omáčky
  • 40 g kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce ústřicové omáčky (pro vegany použijte vegetariánskou verzi ústřicové omáčky nebo čínskou houbovou omáčku)
  • 1 polévková lžíce mirin
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa
  • Na posypání: sezamová semínka, pochoutkové droždí nebo konopná semínka

Pro inspiraci, vhodné jsou i tyto druhy zeleniny: brokolice, cuketa, shitake houby, hrášek, bambusové výhonky, sladké lusky, cibule, pekinské zelí, pórek.

  1. Uvaříme udon nudle podle instrukcí na obale ve vodě. Poté necháme stranou.
  2. Omyjeme pak choi, mrkev, žampióny a jarní cibulku. Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na proužky, pak choi a žampióny na plátky.
  3. Nakrájíme tofu na plátky nebo na kostičky. V malé misce smícháme 2 polévkové lžičky sójové omáčky, 1 čajovou lžičku Doubanjiang, 40 g kukuřičného škrobu, 1 polévkovou lžičku sezamového oleje. Přidáme do misky tofu a necháme obalit ze všech stran touto marinádou.
  1. Rozehřejeme pánev s kuchyňským olejem a restujeme tofu přibližně 5 minut na vysoké teplotě dokud nebude zlaté a křupavé. Poté je odložíme do mísy stranou.
  1. Přidáme trochu oleje do stejné pánve a restujeme na drobno nasekaný stroužek česneku. Jakmile se pustí vůně česneku přidáme nakrájenou mrkev, žampióny a pak choi, restujeme dokud nebude zelenina měkká.
  1. V misce promícháme omáčku, 1 polévkovou lžící ústřicové omáčky, 1 polévkovou lžící mirin, 1 polévkovou lžící sezamového oleje, 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa.
  1. Přidáme do pánve k zelenině nakrájenou jarní cibulku, udon nudle a připravenou omáčku, vše důkladně promícháme. Poté do pávne přidáme i tofu a restujeme ještě cca 2 minuty.

  1. Můžeme podávat posypané sezamovými semínky, pochoutkovým droždím nebo konopnými semínky. Dobrou chuť!

Doporučujeme

Recept na japonské smažené udon nudle s krevetami

Recept Yaki udon s tofu (vegan)

Čas přípravy10 minuty
Čas vaření15 minuty
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská, japonská
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 2 balení udon
  • 2 hlávky pak choi
  • 1 mrkev
  • 300 g žampióny
  • 1 vanička tofu
  • jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce japonské sójové omáčky
  • 40 g kukuřičný škrob
  • 1 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 1 polévkové lžíce mirin
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 polévkové lžíce hnědého cukru
  • ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa

Na posypání:

  • sezamová semínka, pochoutkové drožd, konopní semínka, asijský koriandr

Postup přípravy

  • Uvaříme udon nudle podle instrukcí na obale ve vodě. Poté necháme stranou.
  • Omyjeme pak choi, mrkev, žampióny a jarní cibulku. Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na proužky, pak choi a žampióny na plátky.
  • Nakrájíme tofu na plátky nebo na kostičky. V malé misce smícháme 2 polévkové lžičky sójové omáčky, 1 čajovou lžičku Doubanjiang, 40 g kukuřičného škrobu, 1 polévkovou lžičku sezamového oleje. Přidáme do misky tofu a necháme obalit ze všech stran touto marinádou.
  • Rozehřejeme pánev s kuchyňským olejem a restujeme tofu přibližně 5 minut na vysoké teplotě dokud nebude zlaté a křupavé. Poté je odložíme do mísy stranou.
  • Přidáme trochu oleje do stejné pánve a restujeme na drobno nasekaný stroužek česneku. Jakmile se pustí vůně česneku přidáme nakrájenou mrkev, žampióny a pak choi, restujeme dokud nebude zelenina měkká.
  • V misce promícháme omáčku, 1 polévkovou lžící ústřicové omáčky, 1 polévkovou lžící mirin, 1 polévkovou lžící sezamového oleje, 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa.
  • Přidáme do pánve k zelenině nakrájenou jarní cibulku, udon nudle a připravenou omáčku, vše důkladně promícháme. Poté do pávne přidáme i tofu a restujeme ještě cca 2 minuty.
  • Můžeme podávat posypané sezamovými semínky, pochoutkovým droždím nebo konopnými semínky. Dobrou chuť!

Související články

guest
Recipe Rating




2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře
Loránt Bencz
Loránt Bencz
10 měsíců před

Dobrý den, v názvu receptu máte chybu, stojí tam, že vegan, ale pak v ingrediencí je ústřicová omáčka.