Jednoduchý recept na čínské Mapo Tofu

Mapo tofu

Další pikantní čínský recept! Jednoduchá a chutná vegetariánská verze klasického sečuanského jídla, mapo tofu (麻婆豆腐). Mapo tofu nebo také mabo tofu podáváme nejlépe s jasmínovou rýží.

Mapo tofu (v mandarínksé čínštině vyslovujeme jako [mapo doufu] pochází z čínské provincie S‘-čchuan. Klíčem k pravému mapo tofu je koření mala (麻辣), v čínštině „麻“ [ma] znamená „znecitlivění“ a „辣“ [la] znamená „pálivý“. Kombinací sečuánského pepře a chilli vloček vytvoříte právě toto mala koření.  Při rozkousnutí sečuanského pepře pocítíte jemné brnění na špičce jazyka. Během několika okamžiků se brnění změní na mírné znecitlivění.

Recept na mapo tofu se obvykle připravuje s mletým vepřovým masem. Ale ukážeme si, že maso tam vůbec není nutné, protože hlavní roli v tomto receptu je tofu. Vegetariánské Mapo tofu je úplně stejně chutné a hlavně mnohem jednoduší. Na dochucení použijeme sečuanskou omáčku Doubanjiang (豆瓣酱) vyráběnou z kvašených fazolí.

Ingredience (1 porce)

  • 1 vanička tofu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 2 lžíce Doubanjiang (fermentovaná fazolová pasta)
  • 1 lžíce papričkových vloček
  • 0,5 lžičky sečuásnkého pepře (celé nebo mleté)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce škrobu ( rozpustíme v 2 lžících vody)
  • 2 jarní cibulky

Postup přípravy

  1. Tofu si nakrájíme na větší kostky o rozměru cca 1,5×1,5 cm. Kostky tofu nejdříve povaříme ve slané vodě na mírném ohni cca 3 minuty. Takto připravené tofu mude pevnější a pak se nám na pánvi nebude tak lechce rozbíjet.

  1. Česnek a zázvor nakrájíme na drobno. Nakrájíme jarní cibulku na pružky nebo kroužky.

  1. Rozehřejeme pánev a přidáme olej, poté přidáme 2 lžíce Doubanjiang, 2 lžíce papričkových vloček, 1/2 lžičky sečuásnkého pepře, na drobno nakrájený zázvor a česnek, vše trochu osmažíme, přidáme také cca 200 ml vody a vaříme do varu.

  1. Poté přidáme vyceděné tofu a povaříme, tak aby se část vody vypařila a omáčka se zkoncetrovala.

  1. Rozpustíme škrob ve studené vodě a přilijeme do prostřed do pánve a nechte 15 sekund vařit, pak pánev odstavte od ohně.

  1. Posypeme jarní cibulku a lehce v pánvi zamícháme.

  1. Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží.

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře