Houby shimeji, česky líhovec moučný, patří spolu s shiitake a enoki do pověstné trojice nejoblíbenějších japonských hub. Tyto exotické asijské houby jsou čím dál častěji dostupné i v běžných supermarketech v Čechách, a tak tu přináším rychlý a jednoduchý recept jak si na nich pochutnat. Pro přípravu stačí pár surovin a pokud již nějakou dobu vaříte asijskou kuchyni, tak máte určitě vše po ruce.
Co jsou to shimeji houby
Shimeji houby jsou buď bíle nebo světle hnědé. Roste často na kmenech spadaných stromů na plážích, proto se jí také přezdívá plážová houba. Shimeji houby je nutné před konzumací tepelně opracovat, protože jsou v syrovém stavu hořké a není vhodné je konzumovat. Shimeji mají smetanově houbové aroma a jemnou oříškovou chuť, která je ideální třeba na wok, pro dušení nebo do polévek.
Ingredience (2 porce)
- 1 vanička čerstvých Shimeji hub (125 g)
- 250 g asijského pevného tofu
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 jarní cibulka
- 1/2 chilli papričky (pro mírně pikantní chuť)
- špetka pepře
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky (vegani mohou použít veganskou „ústřicovou“ omáčku)
- 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- 1-2 čajové lžičky škrobu na zahuštění
Na posypání
- hrst čerstvého koriandru
Příloha
- jasmínová rýže
Postup přípravy
- Připravte si přílohu, třeba jasmínovou rýži, tak jak jste zvyklí.
- Tofu nakrájíme na cca 2 cm malé kostičky. Tofu dáme do misky a opatrně je smícháme s 1 polévkovou lžící sójové omáčky, necháme 5 minut marinovat.
- Odkrojíme tvrdší spodní část Shimeji, očistíme a natrháme na jednotlivé nožičky.
- Nakrájíme jarní cibulku na kroužky, zázvor na plátky, česnek na drobno. Pokud budete používat chilli papričku tak ji nakrájíme také na kroužky.
5. Rozpálíme na pánvi trochu oleje a opatrně orestujeme tofu, tak aby se nerozbili (cca 3 minuty).
6. Poté přidáme česnek, zázvor (a chilli papričky), restujeme 30 sekund.
7. Přidáme shimeji houby, 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky a restujeme 3 minuty, dokud houby nezměknou. Posypeme špetkou pepře.
8. Přidáme jarní cibulku a jakmile se omáčka trochu stáhne, vypneme oheň a můžeme servírovat. Pokud zůstane omáčka hodně řidká, můžeme ji zahustit škrobem.
9. Podáváme posypané bylinkami.
Recept na japonské houby shimeji s tofu
Ingredience
- 125 g čerstvých Shimeji hub 1 vanička
- 250 g asijského pevného tofu
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 jarní cibulka
- 1/2 chilli papričky pro mírně pikantní chuť
- špetka pepře
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- 1-2 čajové lžičky škrobu na zahuštění
- hrst čerstvého koriandru
Příloha
- jasmínová rýže pro 2 lidi
Postup přípravy
- Jasmínovou rýži si přípravte tak, jak jste zvyklí pro podávání jako příloha.
- Tofu nakrájíme na cca 2 cm malé kostičky. Tofu dáme do misky a opatrně je smícháme s 1 polévkovou lžící sójové omáčky, necháme 5 minut marinovat.
- Odkrojíme tvrdší spodní část Shimeji, očistíme a natrháme na jednotlivé nožičky.
- Nakrájíme jarní cibulku na kroužky, zázvor na plátky, česnek na drobno. Pokud budete používat chilli papričku tak ji nakrájíme také na kroužky.
- Rozpálíme na pánvi trochu oleje a opatrně orestujeme tofu, tak aby se nerozbili (cca 3 minuty).
- Poté přidáme česnek, zázvor (a chilli papričky), restujeme 30 sekund.
- Přidáme shimeji houby, 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky a restujeme 3 minuty, dokud houby nezměknou. Posypeme špetkou pepře.
- Přidáme jarní cibulku a jakmile se omáčka trochu stáhne, vypneme oheň a můžeme servírovat. Pokud zůstane omáčka hodně řidká, můžeme ji zahustit škrobem.