Dnes přináším recept na japonskou klasiku, Yaki udon nudle s tofu, jako všechny stir-fry recepty i tento je velmi jednoduchý a variabilní, v podstatě můžete vytvořit kombinaci zeleniny podle vlastní chuti. Vždy začínáme restovat na pánvi zeleninu, která je netvrdší. Recept je ve veganské verzi s tofu, ale můžete tofu nahradit kuřecím, vepřovým, hovězím nebo krevetami.
Recept vhodný pro vegetariáni i vegani.
Co to znamená Yaki udon?
Yaki udon (焼 き う ど ん, „smažený udon“) je japonský pokrm z udon nudlí smíchaný se sojovou omáčkou, masem (obvykle vepřovým) a zeleninou. Udon nudle jsou druh japonských tlustých nudlí vyrobených z pšeničné mouky, vody a soli.
Ingredience (2 porce):
- 2 balení udon
- 2 hlávky pak choi
- 1 mrkev
- 300 g žampióny
- 1/ 2 vaničky tofu (cca 200g)
- jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
Omáčka a dochucovadla:
- 3 lžíce japonské sójové omáčky
- 40 g kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce ústřicové omáčky (pro vegany použijte vegetariánskou verzi ústřicové omáčky nebo čínskou houbovou omáčku)
- 1 polévková lžíce mirin
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa
- Na posypání: sezamová semínka, pochoutkové droždí nebo konopná semínka
Pro inspiraci, vhodné jsou i tyto druhy zeleniny: brokolice, cuketa, shitake houby, hrášek, bambusové výhonky, sladké lusky, cibule, pekinské zelí, pórek.
- Uvaříme udon nudle podle instrukcí na obale ve vodě. Poté necháme stranou.
- Omyjeme pak choi, mrkev, žampióny a jarní cibulku. Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na proužky, pak choi a žampióny na plátky.
- Nakrájíme tofu na plátky nebo na kostičky. V malé misce smícháme 2 polévkové lžičky sójové omáčky, 1 čajovou lžičku Doubanjiang, 40 g kukuřičného škrobu, 1 polévkovou lžičku sezamového oleje. Přidáme do misky tofu a necháme obalit ze všech stran touto marinádou.
- Rozehřejeme pánev s kuchyňským olejem a restujeme tofu přibližně 5 minut na vysoké teplotě dokud nebude zlaté a křupavé. Poté je odložíme do mísy stranou.
- Přidáme trochu oleje do stejné pánve a restujeme na drobno nasekaný stroužek česneku. Jakmile se pustí vůně česneku přidáme nakrájenou mrkev, žampióny a pak choi, restujeme dokud nebude zelenina měkká.
- V misce promícháme omáčku, 1 polévkovou lžící ústřicové omáčky, 1 polévkovou lžící mirin, 1 polévkovou lžící sezamového oleje, 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa.
- Přidáme do pánve k zelenině nakrájenou jarní cibulku, udon nudle a připravenou omáčku, vše důkladně promícháme. Poté do pávne přidáme i tofu a restujeme ještě cca 2 minuty.
- Můžeme podávat posypané sezamovými semínky, pochoutkovým droždím nebo konopnými semínky. Dobrou chuť!
Doporučujeme
Recept na japonské smažené udon nudle s krevetami
Recept Yaki udon s tofu (vegan)
Ingredience
- 2 balení udon
- 2 hlávky pak choi
- 1 mrkev
- 300 g žampióny
- 1 vanička tofu
- jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce japonské sójové omáčky
- 40 g kukuřičný škrob
- 1 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 1 polévkové lžíce mirin
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje
- 1 polévkové lžíce hnědého cukru
- ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa
Na posypání:
- sezamová semínka, pochoutkové drožd, konopní semínka, asijský koriandr
Postup přípravy
- Uvaříme udon nudle podle instrukcí na obale ve vodě. Poté necháme stranou.
- Omyjeme pak choi, mrkev, žampióny a jarní cibulku. Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na proužky, pak choi a žampióny na plátky.
- Nakrájíme tofu na plátky nebo na kostičky. V malé misce smícháme 2 polévkové lžičky sójové omáčky, 1 čajovou lžičku Doubanjiang, 40 g kukuřičného škrobu, 1 polévkovou lžičku sezamového oleje. Přidáme do misky tofu a necháme obalit ze všech stran touto marinádou.
- Rozehřejeme pánev s kuchyňským olejem a restujeme tofu přibližně 5 minut na vysoké teplotě dokud nebude zlaté a křupavé. Poté je odložíme do mísy stranou.
- Přidáme trochu oleje do stejné pánve a restujeme na drobno nasekaný stroužek česneku. Jakmile se pustí vůně česneku přidáme nakrájenou mrkev, žampióny a pak choi, restujeme dokud nebude zelenina měkká.
- V misce promícháme omáčku, 1 polévkovou lžící ústřicové omáčky, 1 polévkovou lžící mirin, 1 polévkovou lžící sezamového oleje, 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, ½ polévkové lžíce rýžového vinného octa.
- Přidáme do pánve k zelenině nakrájenou jarní cibulku, udon nudle a připravenou omáčku, vše důkladně promícháme. Poté do pávne přidáme i tofu a restujeme ještě cca 2 minuty.
- Můžeme podávat posypané sezamovými semínky, pochoutkovým droždím nebo konopnými semínky. Dobrou chuť!
Dobrý den, v názvu receptu máte chybu, stojí tam, že vegan, ale pak v ingrediencí je ústřicová omáčka.
Dobrý den, děkuji moc za upozornění a je upraveno v popisku. Lze využít vegetariánskou verzi „ústřicové“ omáčky nebo čínskou houbovou omáčku.