
Ideální recept na netradiční palačinkovou snídani. V hlavní roli toho receptu je pažitka čínská neboli česneko-pažitka, která je dostupná po celý rok v asijské tržnici. Oproti naší známé pažitky má výraznější chuť mírně připomínající česnek, listy jsou ploché.
Rostlina má plno vitamínu C, má dezinfekční a imunostimulační účinek. V neposlední řadě podporuje chuť k jídlu a pomáhá ke správnému trávení. Čínskou pažitku bychom měli vařit jen krátce nebo podávat syrově, protože dlouhým vařením ztrácí svou vůni a chuť.
Je vhodná do řady pokrmů, používá se stejně jako klasická pažitka do pomazánek, polévek, k masům nebo v asijské kuchuni.
Recept vhodný pro vegetariáni.
Ingredience (2 porce):
- 300 g mouky
- 2 vejce
- 100 g pažitky čínské
- 5 g soli
- cca 400 ml vody

Postup:
- Umyjeme pažitku a nakrájíme na drobno.

- Do velké míse umístíme mouku a přiklepe k ní 2 vajíčka a čínskou pažitku, vše na sucho důkladně zamícháme.


- Přilíváme postupně studenou vodu a mícháme, dokud nebude mít těsto hustotu ideální na palačinky. Poté přidáme trochu soli a zamícháme.


- Rozpálíme nepřilnavou pánev a potřeme olejem, nalijeme naběračkou palačinkové těsto a ihned jej rozprostřeme na tenkou vrstvu po celé pánvi. Opékáme z obou stran do křupava.
- Podáváme s omáčkou dle vslasní preference. Já jsem si namíchala 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce asijského octa, 1 čajová lžička pálivé omáčky Sriracha.
Vaječné palačinky s pažitkou čínskou
Ingredience
- 300 g mouky
- 2 vejce
- 100 g pažitky čínské
- 5 g soli
- 400 ml studené vody (potřebné množství může kolísat dle použité mouky)
Postup přípravy
- Umyjeme pažitku a nakrájíme na drobno.
- Do velké míse umístíme mouku a přiklepe k ní 2 vajíčka a čínskou pažitku, vše na sucho důkladně zamícháme.
- Přilíváme postupně studenou vodu a mícháme, dokud nebude mít těsto hustotu ideální na palačinky. Poté přidáme trochu soli a zamícháme.
- Rozpálíme nepřilnavou pánev a potřeme olejem, nalijeme naběračkou palačinkové těsto a ihned jej rozprostřeme na tenkou vrstvu po celé pánvi. Opékáme z obou stran do křupava.
- Podáváme s omáčkou dle vslasní preference. Já jsem si namíchala 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce asijského octa, 1 čajová lžička pálivé omáčky Sriracha.