Na asijských tržnicích se prodávají různorodé svazky listové zeleniny. Kromě u nás nejpopulárnější pak choi tu máme ještě třeba choi sum, yu choi, čínskou pažitku, listovou hořčici, čínskou brokolici gai lan, chřestový salát a mnoho dalšího.
Dnes představím jednoduchý recept na salát z čínské listové zeleniny, můžete na něj použít yu choi, choi sum nebo pak choi. Pokud použijete pak choi, budete muset zeleninu ve vodě vařit o minutku déle. V tomto receptu jsem použila mladé jarní yu choi (čínsky: 油菜, pinyin: yóucài).
Ačkoliv svazek zeleniny vypadá objemně, tak stejně jako u špenátu se po uvaření objem velmi zmenší. Recept je psaný na 2 porce, kdy je salát z yu choi podáván jako salátová příloha. Pokud byste chtěli mít salát jako hlavní jídlo, tak množství tohoto receptu je tak pro 1 osobu a k tomu si radši dejte ještě dva krajíce chleba nebo čínského knedlíku mantou.
Ingredience
- 1 svazek čínské zeleniny Yu Choi
- 3 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce pálivého chilli oleje (nepoviný) (Recept na domácí chilli olej)
Postup přípravy
- Odstraníme spodní kořenovou část zeleniny a umyjeme, během mytí ji natrháme na jednotlivé stonky a proplachujeme pod vodou.
- V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, přidáme do ní umytou zeleninu. Vaříme ve vodě 30 sekund, poté zeleninu zcedíme a propláchneme pod studenou vodou.
3. Zeleninu necháme v cedníku aby odkapalo co nejvíce vody.
4. Připravíme si zálivku na salát. Do misky umístíme nastrouháný česnek a zázvor, přidáme sójovou omáčku, sezamový olej, a pokud chcete mít salát pálivý, tak i chilli olej.
5. Zeleninu yu choi nasekáme na málé úseky, aby se pak lépe jedla. Smícháme se zálivkou a můžeme podávat.