Jak používat asijskou zeleninu Choi Sum v kuchyni

Listová zelenina Choi Sum
Asijská čínská zelenina Choi Sum

Zelenina Choi Sum ( čínsky: 菜心 , pinyin: cài xīn, latinsky Brassica rapa ssp. parachinensis) je odrůda rozmanité skupiny čínského zelí. Choi sum tvoří trsy dlouhých, tlustých stonků. V Asii patří mezi jednu z nejoblíbenějších listových zelenin. Chuťově je podobná chřestu. Choi sum sklízíme nejlépe mladé ještě před rozkvětem bledě žlutých květů.

Proč jíst Choi Sum

Choi sum je dobrým zdrojem kyseliny listové, vitaminu B6, beta-karotenu, spousty vlákniny, vápníku a železa. Díky nižším hladinám kyseliny šťavelové, která narušuje vstřebávání minerálů, je železo a vápník v Choi Sum vstřebáván snáze než ze špenátu.

Jak připravit a uvařit Choi Sum

Koupená čerstvá zelenina Choi Sum ze Sapy nebo na tržnici mívá často ještě kořínky a s tím i mnoho špíny a zeminy. Kořínky odřízneme a zeleninu umyjeme pod tekoucí vodou, špína se zejmána uchycuje tam, kde list vyrůstá ze stonku. Konzumujeme jak listy, tak i stonky Choi Sum, poupátka odstříhneme. Choi Sum vaříme podobně jako Pak Choi pomocí rychlých metod vaření. Choi Sum vařením rychle měkne. Aby byla při konzumaci stále křupavá a čerstvá, vařte ji pouze 2-3 minutky.

Nejčastěji se z Choi Sum připravuje jednoduchý salát vařený ve vodě. Můžeme jej také restovat s ústřicovou omáčkou nebo přidávat do polévek.

Doporučené recepty

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře