![IMG_20210311_202711 Filety z makrely](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_202711-678x381.jpg)
Japonci milují ryby a mořské plody. Připravují tyto pochoutky nejen syrové v sushi, ale mají také mnoho zajímavých vařených receptů. Jedním z nich je pečená (grilovaná) makrela. Stačí filety z makrely posolit a hodit na pánev. Přesně tak jednoduché. Další způsoby japonské přípravy makrely jsou nakládané makrely v octu, v kari omáčce nebo v miso omáčce.
Recept připravujeme z makrely obecné, která je podle mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů kategorizováno jako málo ohrožený druh. Je lepší si koupit chlazenou a ne mraženou makrelu. Pokud neseženeme hotové filety můžeme si vyfiletovat celou makrelu.
Efekt grilované makrely lze velmi dobře udělat i na pánvi.
![Krevety s tofu a rýží](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2020/07/Krevety_s--scaled.jpg)
Recept na krevety se “starým” tofu a koriandrem
Přináším další výborný domácí recept na…
![Hlíva královská](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/02/Hliva-kralovska.jpg)
Hlíva královská (máčková) v kuchyni
Hlíva královská (máčková) anglicky King oyster…
![Kořen Taro](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2020/11/taro-1686669_1280.jpg)
Kořen Taro neboli kolokázie jedlá v asijské kuchyni
Kořen Taro je znám také pod…
Ingredience (2 porce)
- 4 filety z makrely (můžete filety připravit z celé makrely)
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Oškrábeme šupiny a omyjeme filety.
- Usušíme filety kuchyňským ubrouskem.
![](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_194110-1024x768.jpg)
- Z obou stran posolíme filety a necháme působit 10 minut.
![](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_194312-1024x730.jpg)
- Působením soli se na povrchu filet objeví vodní kapky. Opět filety osušíme kuchyňským ubrouskem.
![](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_195846-1024x768.jpg)
- Rozpálíme pánev s 1 lžící oleje.
- Položíme filety stranou kůže dolů na pánev. Smažíme filety na mírném ohni z každé strany zhruba 4 minuty do zlatova.
![](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_200326-1024x768.jpg)
![](https://receptyzesapy.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210311_202711-1024x728.jpg)