Kořen Taro neboli kolokázie jedlá v asijské kuchyni

Kořen Taro

Kořen Taro je znám také pod názvem kořen kolokázie jedlé. Určitě jej znáte z různých sladkých dezertů z Asie a právem se jim přezdívá brambory tropů. Jsou totiž jedny z nejstarších pěstovaných rostlin a patří do tradičního jídelníčku řady zemí Asie a Afriky.

Stojí určitě za ochutnání a vyzkoušení v kuchyni, protože se začíná objevovat v dostupných obchodech v ČR, zejména asijské obchody a e-shopy.

Řekneme si, jak kořen kolokázie jedlé správně připravit, jak upravovat a co lze z něj uvařit.

Velmi důležité je před konzumací vždy kořen taro tepelně upravit, syrové hlízy jsou totiž mírně jedovaté, protože obsahuje proteázy a oxaláty, které mohou způsobovat pálení žáhy. Vařením se tyto látky zneškodní. 

Hlíza kořene taro má tvrdší vnější vrstvu, která je mírně chlupatá. Dužina má bílou až smetanovou barvu, dosahují hmotnosti od 50 gramů až do 5 kilo. Proto často v asijském obchodě máte na výběr buď malé hlízy do 1 kg nebo velké hlízy o váze několika kg.

Kořen taro se hodí do polévek, na wok, do sladkých dezertů, na pečení, přípravu kaše a mnoho dalšího. Využití má velmi podobné jako brambory, obsahuje mnoho sacharidů (cca 26%) a lze z nich vyrobit škrob nebo mouku. Po uvaření změknou a jsou jemně kluzké a rosolovité.

Při manipulaci s kořenem taro v syrovém stavu noste rukavice. Může totiž způsobit podráždění a svědění rukou. V rukavicích kořen taro oloupejte a poté pod vodou důkladně očistěte.

Oloupaný kořen taro nakrájený na kostičky

Recepty s taro kořenem

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře